Vlaštovka

Vlaštovky jsou drobní ptáci s černým hřbetem, červeným hrdlem, bílým bříškem a dlouhým, vidličnatým ocasem. Za letu vypadá vlaštovka jako by byla celá černá, proto ji nejlépe určíme podle tvaru ocasu a klouzavého letu.
Sedící vlaštovky si neustále “povídají“ – štěbetají a cvrlikají, ozývají se i za letu. Hlasový záznam vlaštovky obecné
Jsou rozšířené po celé Evropě. Můžeme je vidět v Turecku a po celém pobřeží Středozemního moře, ale i ve Skandinávii. V Evropě se s nimi setkáme pouze na jaře a v létě. Vlaštovky si staví hnízdo ze slin a bahna, které tvarují do malých kuliček, ty pak lepí na místo budoucího hnízda.

Jak poznáme vlaštovku od rorýse a jiřičky?
Vlaštovky jsou báječní letci. Jsou velmi čilé a tráví většinu času ve vzduchu lovem létajícího hmyzu. V tom se podobají rorýsům, ale s rorýsy se setkáváme většinou jen ve městech, naopak vlaštovky potkáme spíše na vesnicích. Oba druhy se navzájem liší i vzhledem. Rorýs je o něco větší než vlaštovka, má také delší, výrazně srpovitě zahnutá křídla. Ocas má vlaštovka daleko hlouběji vykrojený než rorýs. Mnoho lidí si plete vlaštovku také s jiřičkou obecnou, která má však výrazně bílé hrdlo a kratší, méně výrazně vidličnatý ocas. Jiřička má narozdíl od vlaštovky bílou dolní část zad, tzv. kostřec. Vlaštovky a jiřičky často sdílí stejná hnízdní prostředí, ale jiřičky častěji nalezneme i ve městech.
Jak rozpoznáme mladou vlaštovku od dospělé?
Mladé vlaštovky jsou o něco menší a mají kratší ocásek než jejich rodiče.
Potrava
Vlaštovky se živí hmyzem, který obratně chytají v letu. Občas sbírají hmyz z vodní hladiny nebo ze zdí a rostlin.
Vlaštovčí hnízdo
Vlaštovčí hnízdo tvoří směs slin a bahna vytvarovaná do drobných kuliček, které postupně lepí na místo budoucího hnízda. Hnízda staví většinou uvnitř budov – v chlévech a stodolách a v průchodech, méně často pak na zdech obytných budov, ale vždy pod střechou. Jejich hnízda mají miskovitý tvar, narozdíl od jiřiček jsou shora otevřená. Svou stavbu zpevňují stébly trav, senem či jiným materiálem, který visí z hnízda. Pozorování vlaštovek při krmení mláďat patří ke krásným zážitkům.
Zimoviště
Během září a října od nás vlaštovky odlétají do Afriky, kde přečkávají nevlídnou evropskou zimu. Naše vlaštovky nejčastěji zimují jižně od rovníku. S jarem se opět vydávají na sever zahnízdit a vychovat mláďata. Často se vrací každý rok na stejné místo. V Čechách můžeme první vlaštovky pozorovat někdy již v březnu.
Populace vlaštovek v Evropě
Vlaštovky patří k běžným druhům, jejich populace v Evropě je poměrně stálá. Přesto je v České republice zařazena mezi ohrožené druhy a počty vlaštovek u nás klesají. Negativní zásahy do jejich prostředí, nedostatek létajícího hmyzu, chemické postřiky a mizející hnízdní příležitosti, to vše by do budoucna mohlo být příčinou vymizení tohoto druhu na našem kontinentu. Důležité je zejména zachování tradičních zemědělských usedlostí.