Kakukk

Ha sikerül megpillantanod a kakukkot, egy gerle-méretű madarat fogsz látni, testének felső része hamuszürke, hasoldala fehér, vékony sötét keresztsávokkal. Valószínűleg egy sötét áramvonalas alakot látsz majd, amint gyorsan átrepül az erdők közötti mezők fölött. Ritkán kerül szem elé, rejtőzködő madár. Hangja gyakran hallható, a jellegzetes ka-kukk - ka-kukk kiáltással a hím jelzi a tojónak, hogy megérkezett. A kakukkok igen korán, már április elején megérkeznek afrikai szálláshelyeikről és rögtön szólni is kezdenek a hímek.
image
  Kakukk (Fotó: Marcin Karetta, Spring Alive)
Táplálkozás
Főleg hernyókkal táplálkozik, de számos ízeltlábú kifejlett egyedeit is elfogyasztja.
 
Fészkelés
Tudtad-e, hogy a kakukk nem készít fészket, hanem más madarak fészkébe rakja tojásait? A kakukk tojók lemásolják gazdamadaruk tojásainak színezetét. Ezek a gazdamadarak néha sokkal kisebbek, mint a kakukkfióka. A "pótszülőknek" így sokkal keményebben kell dolgozniuk óriási fiókájuk táplálásán. A kakukkfióka a gazdamadarak fiókáinál korábban kel ki, és kilöki a fészekből a többi tojást.
Védelem
Védett faj. A kakukk nyári vendég Európában - a telet Afrikában tölti. Az öreg kakukkok már nyár derekán elindulnak a telelőterületek felé. Megtehetik, mivel nem nekik kell felnevelni fiókáikat
A kakukk mindenféle élőhelyen elterjedt, erdőkben, nyílt területeken, még a hegyoldalakon is. A kakukk európai állománya nagy és stabil, de figyelembe kell venni, hogy más madarakkal nevelteti fel utódait, így ha azok a fajok veszélybe kerülnek, az a kakukkra is hatással lesz.