Az oldal sütiket használ, további információért click here.
 
 
 
Főoldal   ›   Füsti fecske   ›   Vonulás
sound offsound on
Drukuj
Küldd el egy barátodnak!

Füsti fecske

A füsti fecske talán a legismertebb és legkedveltebb hazai madaraink egyike. Európába április közepén érkezik, miután csaknem 10.000 kilométert repült afrikai telelőhelyéről. Hazafelé nagy a sietség, mielőbb a fészkelőterületre kell érni, hogy a legjobb helyek még szabadok legyenek. Így az utazás csak 4 hétig tart. Elsőként általában a hímek érkeznek. Az emberek a fecskéket hagyományosan a nyár hírnökeként üdvözlik minden évben. Május elejére a legtöbb füsti fecske már javában a költéssel van elfoglalva. Fészküket nyílt területeken, vidéki udvarok épületeibe, gyakran az istállóba építik. A fészekbe a tojó három-hat tojást rak. Júliusra az első fészekalj fiataljai kirepülnek. A szülők ilyenkor nekilátnak a második költésnek. Néha még harmadik fészekalj felnevelésére is marad idő.
Szeptember elején a füsti fecskék a vonuláshoz készülődnek. Százas csapatokba verődve gyülekeznek fákon, villanydrótokon. Szeptember végére a legnagyobb csapatok elhagyják Magyarországot, bár egy-egy kései indulóval még október közepén-végén is lehet találkozni. A legkorábban az első költések fiataljai kelnek útra.
Afrikába vezető útjuk körülbelül hat hétig tart. Az Európa különböző részeiről származó fecskék más-más afrikai telelőhelyre érkeznek; a hazai fecskék Afrika legdélebbi csücskéig repülnek. A füsti fecskék vonulásuk során két jellemző útvonalat használnak: az egyik Olaszországon át vezet, majd a Szaharán és a trópusi erdőkön átrepülve érik el Dél-Afrikát. A másik útvonalon vonuló fecskék Törökország felé indulva a Nílus torkolatánál érik el Afrikát, majd a Nílus mentén repülve jutnak el déli telelőhelyükre.A füsti fecskék nappal vonulnak, elég alacsonyan szállnak és naponta mintegy 320 kilométert tesznek meg. Az éjszakákat nagy csapatokba verődve, hagyományos éjszakázó helyeken, nádasokban töltik. Mivel a fecskék kizárólag repülő rovarokkal táplálkoznak, más madarakkal ellentétben nem "tankolnak fel", vagyis nem híznak meg vonulás előtt, hiszen repülés közben is tudják étvágyukat csillapítani. Rossz időjárás esetén azonban sok fecske pusztul el az éhségtől a vonulás során. A szerencsés túlélők akár a tizenhat éves kort is megérhetik!

Spring Alive is supported by

HC Group