Az oldal sütiket használ, további információért click here.
 
 
 
Főoldal   ›   Kakukk   ›   Vonulás
sound offsound on
Drukuj
Küldd el egy barátodnak!

Kakukk

A kakukk szaporodásmódja különlegesnek számít a madárvilágban. Ahelyett, hogy saját fészket építene, tojásait más madarak fészkébe csempészi. Hazánkban a kakukk leggyakoribb dajkamadarai a nádirigó és a cserregő nádiposzáta. Amint a tojó talál egy megfelelő fészket, kivárja azt a pillanatot, amikor a gazdapár nincs a közelben, kiszed belőle egy tojást, és a helyére pottyantja a sajátját.
A fiatal kakukk már 12 nap múlva kikel a tojásból, és nyomban nekilát, hogy mostohatestvéreit, vagy a még ott lévő tojásokat kitúrja a fészekből. 19 nap múlva elhagyja a fészket, de a dajkaszülők még hetekig etetik.
Az öreg kakukkok már nyár derekán elindulnak a telelőterületek felé. Megtehetik, mivel nem nekik kell felnevelni fiókáikat. A fiatal madarak csak tollazatuk teljes kifejlődése után kelnek szárnyra, körülbelül 1 hónappal később követik társaikat. Ők sohasem találkoznak szüleikkel.
A kakukkok igen korán, már április elején megérkeznek afrikai szálláshelyeikről.
Angliában jeladós nyomkövetők segítségével vizsgálják a kakukkok vonulását. Az alábbi térképen láthatjátok a pontos repülési útvonalukat.
image
Az Egyesült Királyságban jelölt jeladós kakukkok vonulási útvonala. Forrás: http://www.bto.org/science/migration/tracking-studies/cuckoo-tracking

Spring Alive is supported by

HC Group