Strona, jak wiele innych, wykorzystuje cookies (tzw. ciasteczka). Jeśli ci to odpowiada, kontynuuj - w przeciwnym przypadku dowiedz się więcej kliknij.
 
 
 
Szukaj w serwisie:
Do Spring Alive w Polsce pozostało:
209d 14g 43m 08s
WESPRZYJ NAS
Strona główna   ›   Jerzyk
sound offsound on
Drukuj
Poleć znajomemu

Jerzyk

Jerzyki są ciemnobrązowe ale w locie na tle nieba mogą wydawać się całkiem czarne. Charakterystyczne są dla nich długie, wąskie zakrzywione na kształt kosy skrzydła i krótkie rozwidlone ogonki. Ze względu na podobny wygląd, łatwo pomylić jest jerzyka z jaskółką. W odróżnieniu jednak od jaskółek, jerzyki nie składają skrzydeł podczas lotu. Nie sposób też zauważyć siedzącego jerzyka, ponieważ ptaki te bardzo rzadko lądują i większość czasu spędzają w powietrzu. Dodatkowo ich gniazda są ukryte i z zewnątrz niewidoczne. Jerzyk to gatunek niezwykły także pod względem długości życia.
Niektóre osobniki mogą dożyć nawet 21 lat!
Jerzyki nigdy nie przysiadają na drutach tak jak jaskółki.
Najłatwiej jest je zaobserwować o zmierzchu gdy latają z dużą prędkością pomiędzy dachami i domami. Jerzyki są wspaniałymi lotnikami - prawie całe swoje życie spędzają w locie. Ich niezwykłą cecha jest to, że w trakcie lotu potrafią nawet spać!
Najłatwiej zaobserwować jerzyki w pobliżu obszarów zabudowanych, gdzie zakładają gniazda w szczelinach w murze bądź  otworach wentylacyjnych.
Należy pamiętać, że jerzyki to przede wszystkim ptaki charakterystyczne dla miasta ale szczególnie,  na wschodzie Polski można je spotkać także na wsi. Jeśli więc zobaczysz jerzyka poza miastem upewnij się,  że nie jest to jaskółka, ponieważ ptaki te są myląco do siebie podobne.
Jak rozróżnić jerzyka i jaskółkę?
Jerzyk to gatunek wyraźnie większy. Ma też dłuższe i węższe skrzydła, o kształcie łagodnie wygiętego sierpa. Zginają się one bliżej nasady niż środka, z tego względu mogą sprawiać wrażenie jakby w ogóle się nie zginały. U jaskółek ruch zginający skrzydeł jest wyraźny. Tułów jerzyka jest szerszy i krótszy.
Co jedzą jerzyki?
Pokarm jerzyka stanowią drobne owady latające i niewielkie, unoszące się w powietrzu pajączki. Jerzyki żerują wyłącznie w locie: ścigają i chwytają upatrzoną zdobycz. Nie szukają określonych gatunków -  łowią wszystkie owady na tyle nieduże aby łatwo je można było połknąć. Unikają jednak chwytania gatunków żądlących.
Budowa gniazda
Jerzyk od wielu pokoleń zasiedla ludzkie zabudowania. Gniazduje we wnękach budynków, w ruinach, w głębokich szczelinach między cegłami, pod dachówkami i w innych zagłębieniach i szparach.
Jerzyki zamieszkują też stare lasy (tam gniazdują w dziuplach i w skrzynkach lęgowych) i skaliste partie gór.
Chętnie zajmuje specjalnie dla tego gatunku przygotowane skrzynki lęgowe. Gniazdo jerzyka ma postać czarki ze zlepionych śliną źdźbeł trawy, liści, piór, płatków i nasion. 
Zimowiaska
Zimowiska  jerzyka zajmują obszar na południe od Sahary aż do południowej granicy kontynentu.
Sytuacja gatunku w Polsce i w Europie
Jerzyk jest średnio licznym lub licznym  ptakiem lęgowym (w zależności od rejonu kraju). Również w Europie jest gatunkiem stosunkowo rozpowszechnionym i stabilnym liczebnie.
 

Spring Alive 2019 is supported by

HC Group