Kot večina spletnih strani, tudi mi uporabljamo piškotke. Če se strinjaš z njimi, nadaljuj, če ne, klikni tukaj.
 
 
 
Išči na tej strani:
Domov   ›   Hudournik
sound offsound on
Natisni
Pošlji prijatelju/prijateljici

Hudournik

Hudournik je sajasto rjav, čeprav je v zraku videti črn. Ima dolge srpaste peruti in kratek škarjast rep. Lahko bi ga zamenjali za lastovko, toda hudourniki med letom ne upogibajo peruti. Nemogoče jih je videti pristati, kajti njihova gnezdišča so skrita v strehah, iz katerih priletijo in odletijo z veliko hitrostjo. Prav tako je nenavadna njihova življenjska doba - nekateri hudourniki živijo tudi 21 let!
Hudourniki nikoli ne posedajo kot lastovke. Lahko boš videl kričave jate ptic, kako se z vratolomno hitrostjo divje preganjajo okoli streh in zvonikov, predvsem ob mraku v mestih in večjih naseljih. Hudourniki so odlični letalci. Večino svojega življenja preživijo v zraku. Pristanejo le v času gnezdenja – tudi spijo v zraku!
Hudourniki so pogosti v mestih. Svoja gnezda si delajo v razpokah in zračnih odprtinah zgradb, lahko pa tudi v posebej nameščenih gnezdilnicah. Zapomni si, da so hudourniki zelo pogosti v mestih, medtem ko jih boš težko opazil na podeželju.
 
Kako ločiš hudournika od kmečke lastovke?
Hudournik je vidno večji od kmečke lastovke, njegove peruti so daljše, ožje in srpaste. Hudourniki med letom ne upogibajo peruti. Tudi njihov rep je širši in krajši od lastovičjega.
Zapomni si, da kmečko lastovko ponavadi vidiš na podeželju, hudournika pa v mestu.

S čim se hranijo?
Hudourniki se hranijo z letečimi žuželkami in majhnimi pajki, ki lebdijo v zraku.

Gnezda hudournikov
Hudourniki namestijo svoja gnezda v razpokah stavb in razvalin, v globoke luknje med opekami, v zračnike, pod opeke in v druga skrita mesta med skalami, razpokami in nastavljene gnezdilnice. Njihova gnezda so zgrajena iz peres, suhe trave, cvetnih listov, semen, mahu in smeti (npr. koščkov papirja), ki jih hudournik nabere, medtem ko jih veter prenaša po zraku.

Prezimovanje
Prezimujejo v Afriki, južno od Sahare in včasih celo dosežejo Južno Afriko.

Populacija hudournika v Evropi
Hudournik je v Evropi zelo razširjen in njegova populacija je razmeroma stabilna.

Spring Alive 2019 is supported by

HC Group