Kao i većina websajtova koristimo cookies- kolačiće. Ako se slažete sa time samo nastavite - u suprotnom saznajte više. kliknite ovde.
 
 
 
Traži na website:
Pomozi pticama!
Početna   ›   Novosti   ›   Dozvolite da vam predstavimo, Seosku Lastu!
Štampaj
Pošalji prijatelju

Dozvolite da vam predstavimo, Seosku Lastu!

2016.02.22
Dozvolite da vam predstavimo, Seosku ...
Seoska lasta hraneći se u letu nisko nad vodom ili poljem. Ljubaznošću: Cezary Korkosz
Seoska lasta je ptica selica veličine vrabca, vitkog tela, zašiljenih krila te izduženog račvastog repa. Osnovna boja tela je sjajno plava, sa ciglasto srvenim licem, grudima i vratom.
Seoske laste često se mogu videti kako spretno, čak donekle vrlo graciozno lete veoma nisko iznad polja. Vrsta se prilagodila životu u blizini čoveka te svoja gnezda najčešće smešta u građevine i objekte koje je stvorio čovek: štale, garaže, ispod mostova i sl. tako da je danas veoma teško naći da se seoska lasta gnezdi u nečemu-negde što nije stvorio čovek.
Rasprostranjenost
Seoske laste mogu se videti skoro svugde u svetu. Od severnih teritorija za vreme gnežđenja, u vreme migracija, pa sve do mesta zimovanja na jugu. Evropske laste zimu provode u Južnoj Africi. Azijske seoske laste gnezde se u Rusiji, Kini, Koreji, Japanu i Tajvanu. Da bi prezimele migriraju - sele se u jugoistočnu Aziju, Južne delove Tajvana, na Filipine, Indoneziju i u Maleziju.
Ishrana 
Harnu većinom hvataju i jedu odmah u vazduhu. Često se mogu videti kako love i hrane se nisko nad vodom ili poljima, ali kada je loše vreme ponekad se mogu hraniti i na zemlji.
Hrana. Insekti. Hrane se raznim letećim insektima, naročito muvama (uključujući kućne i konjske muve), sitnim tvrdokrilcima, osama, divljim pčelama, krilatim mravima, kao i drugim bubama. Takođe jedu moljce, vodene cvetove, skakavce te druge insekte, kao i neke paukove i puževe. Samo povremeno i veoma retko jedu određene bobice ili semenje.
Jaja
4-5, ponekad 6, izuzetno retko 7. Bela, istačkana braon nijansom. Jaja inkubiraju-na njima leže oba pola (ali ženka više), 13-17 dana.
Mladi
Oba roditelja hrane mladunce. Jedna ili dve dodatne ptice, potomci istog para iz nekog ranijeg-prethodnog lega mogu pomagati oko gnezda i mladih, ponekda čak i hraniti mladunce. Ptići napuštaju gnezdo sa 18 do 23 dana po izleganju. Imaju 1 ili 2 legla po godini.
Gnežđenje
Udvaranje obuhvata razne trke i akrobacije u letu. Na mirnom mestu, sklopjen par sedi jedno blizu drugom, dodirujući kljunove međusobno i nameštajući-bišteći perje jedno drugom. Nekoliko parova zajedno mogu se gnezditi jako blizu jedni drugima, ali nikada ne čine koloniju poput nekih drugih lasta.
Gnezdo. Izvorna prirodna mesta za smeštaj gnezda su u zaštićenim pukotinama u stenama i liticama ili u plitkim pećinama-potkapinama. Danas, seoske laste za gnežđenje većinom koriste poluotvorene građevine ljudi, ispod strehe, štale, šupe, garaže, ispod mostova ili pristaništa i slična mesta. Gnezdo (grade ga oba partnera) je u vidu ''čaše'' od blata i suve trave, obloženo mekim perima.
Izvor : Nacionalno društvo za zaštitu divljih ptica Japana
takođe vidi:

Spring Alive 2019 is supported by

HC Group