Kao i većina websajtova koristimo cookies- kolačiće. Ako se slažete sa time samo nastavite - u suprotnom saznajte više. kliknite ovde.
 
 
 
Traži na website:
Pomozi pticama!
Početna   ›   Seoska lasta
sound offsound on
Štampaj
Pošalji prijatelju

Seoska lasta

Lasta (seoska lasta-Hirundo rustica) je mala ptica iz porodice ptica pevačica. Crnih leđa plavkastog odsjaja, riđim grlom i čelom, belim trbuhom i dugim rašljastim repom. Dok leti, lasta može izgledati potpuno crna - najlakše ćemo je prepoznati po repu i veštom letu. 
Laste cvrkuću dok sede na žicama, granama visikog drveća ili rubovima zgrada - dovoljno glasno da te čak mogu probuditi!
U proleće se sele iz Afrike na sever kako bi se gnezdile i podizale svoje mlade. U Srbiji se mogu videti od kraja marta do oktobra.
Laste grade poluloptasto (udubljeno) gnezdo od blata pomešanog sa pljuvačkom i suvom travom. Svako ko  živi na selu,  u štalama ili potkrovljima domaćinstava lako može videti gnezda na drvenim gredama. U manjim gradovima mogu se naći u haustorima i drugim zatvorenim prostorijama, prolazima ili izbočinama.

Slične vrste
Lasta se može zameniti sa nekom od srodnih vrsta ptica:
  • U gradovima je od seoske mnogo brojnijia gradska lasta (Delichon urbica). Ona je sa donje strane tela potpuno bela i ima kratak rašljast rep, dok je sa gornje crna sa jasnom belom prugom preko nadrepnog dela: http://www.pticesrbije.rs/pdf/gradska_lasta.pdf
  • Na strmim obalama naših većih reka i lesnim odsecima gnezde se bregunice (Riparia riparia). One su smeđe s gornje strane tela, dok su  od dole bele, sa smeđom prugom preko grudi, te imaju malo rašljast rep.
  • U Južnim krajevima zemlje, neroćito u minim i često napuštenim kućama živi i Daurska lasta (Hirundo daurica). Ona je vrlo slična seoskoj lasti veličinom i obrisom (dugi rašljasti rep), ali je sa cele donje strane kremasto bela (nema riđe grlo) dok sa gornje strane preko vrata i nadrepnog regiona ima prugu riđe boje.
  • Na stenama, pećinama i potkapinama, te u dubokim kanjonima reka centralne i južne Srbije žive ''pećinske'' laste (Ptyonoprogne rupestris). One su jednolično smeđe i nemaju rašljast rep te za razliku od ostalih vrsta lasta zadržavaju se gotovo čitave godine kod nas.
Kako razlikovati laste od čiopa?
Čiope su uočljivo veće od lasta, imaju duža i uža krila srpastog oblika. U letu laste savijaju krila, dok čiope drže krila mnogo kruće. Laste imaju izraženije dug i rašljast rep.
Kako razlikovati mlade od odraslih?
Mlade laste su nešto manje i imaju kraći rep od odraslih. Ako živiš na selu, verovatno možeš naći njhova gnezda u štalama. Budi miran i moći ćeš videti nešto od lastavičjeg porodičnog života - roditelje kako hrane svoje ptiće.
Čime se hrane?
Uglavnom letećim insektima, ređe insektima koje u letu pokupe sa vodene površine ili tla.
Lastina gnezda
Gnezdo je obično skriveno u zgradi ili pod mostom. Poluloptasto-ovalno je, napravljeno od blata i pljuvačke sa umešanim vlatima trave. Zalepljeno je na zid ili gredu, a uvek je otvoreno sa gornje strane.
Zimovanje
Zimovališta naših ptica su u zapadnoj Africi, od tropa do krajnjeg juga.
Populacija seoskih lasta u Evropi
Laste  su brojne i njihova evropska populacija je još uvijek prilično stabilna. Ipak, uništenje njihovih staništa i životne sredine  može dovesti do nestanka na područjima gde je nekad bila uobičajena.

Spring Alive 2019 is supported by

HC Group