Lastavica

Lastavica je mala ptica sa crnim leđima plavkastog odsjaja, riđim grlom i čelom i bijelim trbuhom. Dok leti, lastavica može izgledati potpuno crna - najlakše se prepoznaje po dugom, rašljastom repu i vještom letu.

Learn about the Lastavica

Basic information

Lastavica je mala ptica sa crnim leđima plavkastog odsjaja, riđim grlom i čelom i bijelim trbuhom. Dok leti, lastavica može izgledati potpuno crna - najlakše se prepoznaje po dugom, rašljastom repu i vještom letu.
Lastavice glasno cvrkuću dok sjede na žicama ili rubovima zgrada - dovoljno glasno da te čak mogu i probuditi! proljeće se sele iz Afrike na sjever kako bi se gnijezdile i podizale svoje mlade. U Bosni i Hercegovini se mogu vidjeti od marta do oktobra. Lastavice grade zdjelasta gnijezda od blata, koja se u gradovima mogu naći u haustorima i drugim zatvorenim prostorijama, na svjetiljkama ili izbočinama na zidovima ili stijenama.
 
Slične vrste
Lastavica se može zamijeniti sa nekom od srodnih vrsta ptica.
U gradovima je od lastavice mnogo brojniji piljak. On je s donje strane tijela potpuno bijel, a sa gornje crn, osim trtice koja je bijela, i ima kratak rašljast rep,
Na strmim obalama naših većih rijeka, a ponegdje i na vještačkim  iskopinama (šljunčare i sl.) gnijezde se bregunice. Gornja strana tijela im je smeđa, a odozdo su bijele sa smeđom prugom preko prsa. Rep im je malo rašljast.
U Hercegovini živi daurska lastavica, a njeno je gnježđenje do sada u Bosni utvrđeno samo na jednom lokalitetu. Ona veoma liči na lastavicu veličinom i obrisom (dugi rašljasti rep), ali je cijela donja strana tijela, kremasto bijela (nema riđe grlo), dok sa gornje strane tijela, preko vrata i trtice ima prugu riđe boje.
Na liticama i u kanjonima žive hridne lastavice. One su većim dijelom jednolično smeđe i imaju tek neznatno rašljast rep. Za razliku od ostalih vrsta lastavica, kod nas se u toplijim predjelima Hercegovine zadržavaju tokom čitave godine.
Kako razlikovati lastavice od čiopa?
Čiope su uočljivo veće od lastavica, imaju duža i uža krila srpastog oblika. U letu lastavice savijaju krila, dok čiope drže krila mnogo kruće. Lastavice imaju izraženije rašljast rep.
Kako razlikovati mlade od odraslih?
Mlade lastavice su nešto manje i imaju kraći rep od odraslih. Ako živiš na selu, vjerojatno možeš naći njhova gnijezda u štalama. Budi miran i vidjet ćeš nešto od lastavičjeg obiteljskog života - roditelje kako hrane svoje ptiće.
Čime se hrane?
Uglavnom letećim insektima, rjeđe insektima koje u letu pokupe sa vodene površine ili tla, rijetko ulove nešto sjedeći na grani ili tlu.
Lastavičja gnijezda
Gnijezdo je obično skriveno u zgradi ili pod mostom. Zdjelasto je, napravljeno od blata, perja i vlati trave, zalijepljeno na zid ili gredu, a uvijek je otvoreno s gornje strane.
Zimovanje
Zimovališta naših ptica su u zapadnoj Africi, od tropa do krajnjeg juga.
Populacija lastavica u Evropi
Lastavice  su brojne i njihova evropska populacija je još uvijek prilično stabilna. Ipak, uništavanje njihovih staništa i okoline može dovesti do nestanka na područjima gdje su nekad bile uobičajene.
 

Migration information

Ljudi već odavno smatraju pojavljivanje lastavica znakom dolaska proljeća.
Kod nas one stižu krajem marta i početkom aprila, prešavši 10 000 km sa svojih zimovališta u južnoj Africi. Proljetno putovanje traje oko 4 sedmice, a obično prvi stižu mužjaci. S početkom maja većina je već počela gnijezditi.

Početkom septembra lastavice se pripremaju za jesensku seobu. Nemirno pršu i okupljaju se na telefonskim žicama. Većina odlazi tokom septembra, a prvi odlaze mladi iz prvih legala te godine. Međutim, pojedine ptice ostaju sve do oktobra.

Put u Afriku traje oko šest sedmica. Putuju danju, lete nisko, a noću se odmaraju u velikim jatima u trščacima. Obično imaju omiljena mjesta na kojima redovito zastaju. Lastavice iz raznih krajeva Evrope putuju na razna odredišta.

Lastavica

477 records

Gallery


Spring Map

Spring development

 

Add your observation

Species

Cuckoo

  • Sightings: 152
  • Total Birds: 100325

Sand martin

  • Sightings: 58
  • Total Birds: 507

White Stork

  • Sightings: 146
  • Total Birds: 371

Barn Swallow

  • Sightings: 477
  • Total Birds: 1784

Swift

  • Sightings: 74
  • Total Birds: 609

Bee Eater

  • Sightings: 9
  • Total Birds: 18

Common Ringed Plover

  • Sightings: 6
  • Total Birds: 26

  • Sightings: 1
  • Total Birds: 0

Countries

Ireland

  • Sightings:
  • Total Birds:

Latvia

  • Sightings:
  • Total Birds:

Poland

  • Sightings:
  • Total Birds:

Italy

  • Sightings:
  • Total Birds:

Cyprus

  • Sightings:
  • Total Birds:

Malta

  • Sightings:
  • Total Birds:

Romania

  • Sightings:
  • Total Birds:

Switzerland

  • Sightings:
  • Total Birds:

Armenia

  • Sightings:
  • Total Birds:

Spain

  • Sightings:
  • Total Birds:

Czech Republic

  • Sightings:
  • Total Birds:

Uzbekistan

  • Sightings:
  • Total Birds:

Australia

  • Sightings:
  • Total Birds:

Slovakia

  • Sightings:
  • Total Birds:

Croatia

  • Sightings:
  • Total Birds:

Lithuania

  • Sightings:
  • Total Birds:

Greece

  • Sightings:
  • Total Birds:

Egypt

  • Sightings:
  • Total Birds:

Georgia

  • Sightings:
  • Total Birds:

France

  • Sightings:
  • Total Birds:

Russian Federation

  • Sightings:
  • Total Birds:

United Kingdom

  • Sightings:
  • Total Birds:

United States

  • Sightings:
  • Total Birds:

Algeria

  • Sightings:
  • Total Birds:

Libya

  • Sightings:
  • Total Birds:

Bulgaria

  • Sightings:
  • Total Birds:

Slovenia

  • Sightings:
  • Total Birds:

Dominican Republic

  • Sightings:
  • Total Birds:

Central African Republic

  • Sightings:
  • Total Birds:

Hungary

  • Sightings:
  • Total Birds:

Number of birds of this species spotted
Location (latitude & longitude)
Click on the map to populate these fields

Sighting Date

Species Fact Sheet

Lastavica

Scientific Name
Hirondo rustica
Length
18cm
Wing Span
34cm
Weight
19g
Distribution
Breeds: Eurasia, North America WINTERS: south to southern Africa, north Australia and south South America
Conservation Status
Globally least concern
Habitat
Open country, usually near water, farmland
European Spring Migration
Typically March to mid May
African Spring Migration
Typically July to early November
Number Broods
2
Egg Size
20x14mm, weight 1,9g (of which 5% is shell)
Clutch Size
4-5 eggs
Incubation period
17-19 days by female
Fledgling period
20-22 days, as altricial, downy
Maximum Age
11 years 1 month 11 days (set in 1936)
Typical Life Span
2 years with typical breeding at 1 year

Other Spring Alive websites