KUKAVICA

Kukavica je veličine goluba. S gornje strane tijela je pepeljasto siva, bijelog trbuha sa gustim tamnim prugama.

Learn about the KUKAVICA

Basic information

Kukavica je veličine goluba. S gornje strane tijela je pepeljasto siva, bijelog trbuha sa gustim tamnim prugama. Vjerovatno ćeš je opaziti kao tamni oštri obris u brzom preletu preko polja do najbližeg drveća. Ipak, sigurno si je već čuo. Kad u proljeće čuješ prepoznatljivo "ku-ku, ku-ku", to je mužjak koji objavljuje svoju prisutnost i doziva ženku.
Kukavice su prilično česte na svim vrstama šumovitih i otvorenih staništa, od dolina do planinskih obronaka.
Najzanimljivije kod kukavica je da ne grade svoja gnijezda, već podmeću jaja u gnijezda drugih ptica. Takvo ponašanje nazivamo parazitizam.  Pojedine ženke bojom svojih jaja imitira boju jaja određene vrste domaćina. Mlada kukavica se izlegne prije domaćinovih ptića i izbacuje njihova jaja iz gnijezda.

Slične vrste
Kukavica bojom i veličinom površno nalikuje kopcu i vjetruški. Ali, njen brzi niski let, krila oštrih vrhova i iznad svega opšte poznato "kukanje" nepogrešivo je odaju.
Čime se hrane?
Insektima - najčešće gusjenicama.  Obična kukavica nije specijalizovana za određenu vrstu hrane, već lovi one insekte koji su trenutno najbrojniji i tako najlakši za lov.
Gnijezdo
Umjesto da grade vlastito gnijezdo, one koriste gnijezda drugih ptica, "domaćina". Najčešći domaćini su male pjevačice poput trstenjaka ili pastirice. Kad ženka kukavice otkrije odgovarajuće gnijezdo, a domaćini nisu prisutni, ona  tamo snese svoje jaje. Ponekad su domaćini mnogo manji od mlade kukavice. Tada se "roditelji" moraju još više potruditi da nahrane divovsku bebu, za koju misle da je njihova.
Zimovanje
Zimovališta kukavica koje gnijezde u Evropi su u Africi, obično u savanama. Neke ptice iz zapadne Azije zimuju u Euvopi, druge u Aziji sve do Nove Gvineje.
Populacija kukavice u Europi
Evropska populacija kukavice prilično je velika i postojana. Na žalost, opada brojnost nekih zapadnoevropskih populacija, naročito u Francuskoj.
 

Migration information

Cuckoos are summer visitors to Europe from tropical Africa. They arrive between mid-April and early May, when you can hear their well-known cu-ckoo call in most parts of the countryside.

Adult Cuckoos are among the earliest of our summer visitors to leave. They have no need to help rear their young, so they are free to go. Most leave Europe during July. Young Cuckoos leave about one month later, when they are fully fledged. They never see their parents.

We don’t know much about Cuckoo migration routes. They probably travel down through central Europe to the south of Italy, where they feed up before crossing to Africa. In Africa, Cuckoos never call, so most probably go unnoticed.

KUKAVICA

191 records

Gallery


Spring Map

Spring development

 

Add your observation

Species

Cuckoo

  • Sightings: 191
  • Total Birds: 100366

White Stork

  • Sightings: 176
  • Total Birds: 6438

Sand martin

  • Sightings: 71
  • Total Birds: 1533

Barn Swallow

  • Sightings: 509
  • Total Birds: 3396

Swift

  • Sightings: 94
  • Total Birds: 1043

Bee Eater

  • Sightings: 19
  • Total Birds: 317

Common Ringed Plover

  • Sightings: 8
  • Total Birds: 31

  • Sightings: 1
  • Total Birds: 0

Countries

Ireland

  • Sightings:
  • Total Birds:

Poland

  • Sightings:
  • Total Birds:

Italy

  • Sightings:
  • Total Birds:

Cyprus

  • Sightings:
  • Total Birds:

Latvia

  • Sightings:
  • Total Birds:

Albania

  • Sightings:
  • Total Birds:

Malta

  • Sightings:
  • Total Birds:

Switzerland

  • Sightings:
  • Total Birds:

Spain

  • Sightings:
  • Total Birds:

Bulgaria

  • Sightings:
  • Total Birds:

Uzbekistan

  • Sightings:
  • Total Birds:

Australia

  • Sightings:
  • Total Birds:

Slovakia

  • Sightings:
  • Total Birds:

Romania

  • Sightings:
  • Total Birds:

Croatia

  • Sightings:
  • Total Birds:

Ukraine

  • Sightings:
  • Total Birds:

Czech Republic

  • Sightings:
  • Total Birds:

Lithuania

  • Sightings:
  • Total Birds:

France

  • Sightings:
  • Total Birds:

Russian Federation

  • Sightings:
  • Total Birds:

United Kingdom

  • Sightings:
  • Total Birds:

Algeria

  • Sightings:
  • Total Birds:

Libya

  • Sightings:
  • Total Birds:

Greece

  • Sightings:
  • Total Birds:

Georgia

  • Sightings:
  • Total Birds:

Slovenia

  • Sightings:
  • Total Birds:

Montenegro

  • Sightings:
  • Total Birds:

Germany

  • Sightings:
  • Total Birds:

United States

  • Sightings:
  • Total Birds:

Armenia

  • Sightings:
  • Total Birds:

Egypt

  • Sightings:
  • Total Birds:

Dominican Republic

  • Sightings:
  • Total Birds:

Central African Republic

  • Sightings:
  • Total Birds:

Hungary

  • Sightings:
  • Total Birds:

Number of birds of this species spotted
Location (latitude & longitude)
Click on the map to populate these fields

Sighting Date

Species Fact Sheet

KUKAVICA

Scientific Name
Cuculus canorus
Length
33cm
Wing Span
58cm
Weight
Male 130g and female 110g
Distribution
BREEDS: Europe, Asia and north Africa, WINTERS: south to southern Africa and southern Asia
Conservation Status
Globally least concern
Habitat
Open woodland, taiga, steppe forest
European Spring Migration
Typically early April to mid May
African Spring Migration
Typically early June to mid July
Number Broods
1-25
Egg Size
22x17mm, weight 3,2g (of which 7% is shell)
Clutch Size
1-25 eggs
Incubation period
11-13 days by the host
Fledgling period
17-21 days, as altricial, naked
Maximum Age
6 years 11 months 2 days (from ringing data set in 1983)
Typical Life Span
6 years 11 months 2 days (from ringing data set in 1983)

Other Spring Alive websites