LASTA

Seoska lasta je mala ptica pjevačica sa crnim leđima plavkastog odsjaja, riđim grlom i čelom, bijelim trbuhom i dugim rašljastim repom.

Learn about the LASTA

Basic information

Seoska lasta je mala ptica pjevačica sa  crnim leđima plavkastog odsjaja, riđim grlom i čelom, bijelim trbuhom i dugim rašljastim repom. Dok leti, lasta može izgledati posve crna - najlakše ju je prepoznati po repu i vještom letu.
Laste cvrkuću dok sjede na žicama ili rubovima zgrada - dovoljno glasno da te čak mogu probuditi! U proljeće se sele iz Afrike na sjever kako bi se gnijezdile i podizale svoje mlade. U Crnoj Gori se mogu vidjeti  u period od marta do septembra.
Laste grade gnijezdo u obliku zdjele od blata i pruća. Ako živiš na selu, vjerovatno u štalama ili potkrovljima možeš vidjeti gnijezda na drvenim gredama. U manjim gradovima se mogu naći u haustorima i drugim zatvorenim prostorijama, na svjetiljkama ili izbočinama.
Slične vrste
Seoske Laste se mogu zamijeniti za neku od srodnih vrsta ptica
  • U gradovima je od laste mnogo brojniji piljak. On je s donje strane tijela posve bijele boje i ima kratak rašljast rep, a s gornje strane je crn s jasnom bijelom prugom koja prelazi preko trtice.
  •  Na strmim obalama naših većih rijeka gnijezde se bregunice. One su smeđe s gornje strane tijela, a odozdo su bijele sa smeđom prugom preko grudi i imaju malo rašljast rep.
  •  Na primorju živi Daurska lastavica. Ona je vrlo nalik lastavici veličinom i obrisom (dugi rašljasti rep), ali je s cijele donje strane kremasto bijela (nema riđe grlo) dok s gornje strane preko vrata i trtice ima prugu riđe boje.
  • Na liticama u primorskim krajevima Crne Gore  žive hridne lastavice. One su jednolično smeđe i nemaju rašljast rep, te za razliku od ostalih vrsta lasta zadržavaju tokom cijele godine kod nas.
Kako razlikovati lastavice od čiopa?
Čiope su uočljivo veće od lastavica, imaju duža i uža krila srpastog oblika. U letu lastavice savijaju krila, dok čiope drže krila mnogo kruće. Lastavice imaju izraženije rašljast rep.
 
Kako razlikovati mlade od odraslih?
Mlade lastavice su nešto manje i imaju kraći rep od odraslih. Ako živiš na selu, vjerovatno možeš naći njhova gnijezda u štalama. Budi miran i vidjećeš nešto od lastavičjeg porodičnog  života - roditelje kako hrane svoje ptiće.
Čime se hrane?
Uglavnom letećim insektima, rjeđe insektima  koje u letu pokupe sa vodene površine ili tla, rijetko ulove nešto sjedeći na grani ili  na tlu.
Gnijezda
Gnijezdo je obično skriveno u zgradi ili pod mostom. Zdjelasto je, sačinjeno od blata  a umiješanim vlasima trave. Zalijepljeno je na zid ili gredu, a uvijek je otvoreno s gornje strane.
Zimovanje
Zimuju u u zapadnoj Africi, od ekvatora do krajnjeg juga.
Populacija lasta pokućarki u Evropi
Lastavice  su brojne i njihova evropska populacija je još uvijek prilično stabilna. Ipak, uništenje  staništa i životne sredine može dovesti do njihovog nestanka na područjima gdje je nekad bila uobičajena.
 

Migration information

Odavno se među ljudima pojavljivanje lastavica smatralo znakom dolaska proljeća.
Lastavice se sa zimovanja vraćaju kod nas krajem marta i početkom aprila, leteći 10 000 km od južne Afrike do nas. Proljećno putovanje traje oko četiri nedelje, a prvi obično stižu mužjaci. Gniježđenje počinju početkom maja.
 
Početkom septembra lastavice počinju da se pripremaju za jesenju seobu-nemirno lepršaju krilima i okupljaju se na telefonskim žicama. Većina odlazi tokom septembra, a prvi odlaze mladi iz prvih legal te godine. Međutim, pojedine ptice ostaju sve do oktobra.
 
Put u Afriku traje oko šest nedelja. Putuju danju, lete nisko, a noću se odmaraju u velikim jatima u trsci. Obično imaju omiljena mjesta na kojima redovno zastaju radi odmora. Lastavice iz raznih krajeva Evrope putuju na različita odredišta

LASTA

509 records

Gallery


Spring Map

Spring development

 

Add your observation

Species

Cuckoo

  • Sightings: 191
  • Total Birds: 100366

White Stork

  • Sightings: 176
  • Total Birds: 6438

Sand martin

  • Sightings: 71
  • Total Birds: 1533

Barn Swallow

  • Sightings: 509
  • Total Birds: 3396

Swift

  • Sightings: 94
  • Total Birds: 1043

Bee Eater

  • Sightings: 19
  • Total Birds: 317

Common Ringed Plover

  • Sightings: 8
  • Total Birds: 31

  • Sightings: 1
  • Total Birds: 0

Countries

Ireland

  • Sightings:
  • Total Birds:

Poland

  • Sightings:
  • Total Birds:

Italy

  • Sightings:
  • Total Birds:

Cyprus

  • Sightings:
  • Total Birds:

Latvia

  • Sightings:
  • Total Birds:

Albania

  • Sightings:
  • Total Birds:

Malta

  • Sightings:
  • Total Birds:

Switzerland

  • Sightings:
  • Total Birds:

Spain

  • Sightings:
  • Total Birds:

Bulgaria

  • Sightings:
  • Total Birds:

Uzbekistan

  • Sightings:
  • Total Birds:

Australia

  • Sightings:
  • Total Birds:

Slovakia

  • Sightings:
  • Total Birds:

Romania

  • Sightings:
  • Total Birds:

Croatia

  • Sightings:
  • Total Birds:

Ukraine

  • Sightings:
  • Total Birds:

Czech Republic

  • Sightings:
  • Total Birds:

Lithuania

  • Sightings:
  • Total Birds:

France

  • Sightings:
  • Total Birds:

Russian Federation

  • Sightings:
  • Total Birds:

United Kingdom

  • Sightings:
  • Total Birds:

Algeria

  • Sightings:
  • Total Birds:

Libya

  • Sightings:
  • Total Birds:

Greece

  • Sightings:
  • Total Birds:

Georgia

  • Sightings:
  • Total Birds:

Slovenia

  • Sightings:
  • Total Birds:

Montenegro

  • Sightings:
  • Total Birds:

Germany

  • Sightings:
  • Total Birds:

United States

  • Sightings:
  • Total Birds:

Armenia

  • Sightings:
  • Total Birds:

Egypt

  • Sightings:
  • Total Birds:

Dominican Republic

  • Sightings:
  • Total Birds:

Central African Republic

  • Sightings:
  • Total Birds:

Hungary

  • Sightings:
  • Total Birds:

Number of birds of this species spotted
Location (latitude & longitude)
Click on the map to populate these fields

Sighting Date

Species Fact Sheet

LASTA

Scientific Name
Hirondo rustica
Length
18cm
Wing Span
34cm
Weight
19g
Distribution
Breeds: Eurasia, North America WINTERS: south to southern Africa, north Australia and south South America
Conservation Status
Globally least concern
Habitat
Open country, usually near water, farmland
European Spring Migration
Typically March to mid May
African Spring Migration
Typically July to early November
Number Broods
2
Egg Size
20x14mm, weight 1,9g (of which 5% is shell)
Clutch Size
4-5 eggs
Incubation period
17-19 days by female
Fledgling period
20-22 days, as altricial, downy
Maximum Age
11 years 1 month 11 days (set in 1936)
Typical Life Span
2 years with typical breeding at 1 year

Other Spring Alive websites