PČELARICA

Pčelarica je jedna od najšarenijih ptica Europe. Donji dio tijela joj je plavo-zelene boje, dok je gornji dio uglavnom crveno-smeđe boje.

Learn about the PČELARICA

Basic information

Pčelarica je jedna od najšarenijih ptica Europe. Donji dio tijela joj je plavo-zelene boje, dok je gornji dio uglavnom crveno-smeđe boje. Ispod kljuna može se vidjeti široka žuta mrlja, a crni povez joj prelazi preko crvenog oka. Uprkos šarenoj boji perja, teško ju je primijetiti na livadama punim cvijeća na kojima živi. Međutim, lako ju je opaziti kada sjedi na žicama dalekovoda ili drugim istaknutim mjestima poput grana stabala, sa kojih vrijeba insekte  u vazduhu.  
Kako razlikovati mlade od odraslih?
Mlade pčelarice su manje žarko obojene i nešto manje od odraslih. Takođe, mlade ptice nemaju izdužena središnja pera na repu.
Ishrana
Uglavnom jedu insekte koje love u letu. Najčešće love pčele, ose i bumbare. Svaki dan tokom gniježđenja moraju uloviti insekte ukupne mase 225 pčela. 
Gnijezdo
Pčelarice traže otvorene predjele s raznolikim predjelima, često u blizini rijeka ili drugih vodenih površina. Gnijezda izgrađuju u zidovima odzemlje, pijeska ili gline u kojima kopaju rupu na čijem kraju se nalazi komorica za gniježđenje. Pčelarice su društvene ptice i često žive u jatima pomažući jedna drugoj pri podizanju mladih. 
Zimovanje
Pčelarice zimuju u Africi, južno od Sahare.
Populacija pčelarica u Europi
Pčelarice većinom žive u južnoj i jugoistočnoj Europi.

Migration information

Pčelarice, jednako kao i rode, prate dva glavna puta seobe. Ptice iz jugozapadne Evrope se sele preko Gibraltara u smjeru juga prelazeći Saharu kako bi stigle u zapadnu Afriku. Ptice iz istočne Evrope putuju u južnu Afriku preko Izraela.
Kada mlade pčelarice odrastu i izlete okupljaju se u velika jata, koja mogu dosegnuti čak preko 120 ptica. Kasnije tokom seobe podijele se u manja jata.
Ptice se suočavaju a mnogim poteškoćama i opasnostima tokom svojih putovanja. Neke od njih uzrokuje čovjek. U nekim zemljama pčelari ubijaju pčelarice jer ih smatraju štetočinama. Naučnici procjenjuju da se jedna od tri pčelarice, koje napuštaju Evropu u jesen, ponovo vraća na proljeće.
 

PČELARICA

19 records

Gallery


Spring Map

Spring development

 

Add your observation

Species

Cuckoo

  • Sightings: 191
  • Total Birds: 100366

White Stork

  • Sightings: 176
  • Total Birds: 6438

Sand martin

  • Sightings: 71
  • Total Birds: 1533

Barn Swallow

  • Sightings: 509
  • Total Birds: 3396

Swift

  • Sightings: 94
  • Total Birds: 1043

Bee Eater

  • Sightings: 19
  • Total Birds: 317

Common Ringed Plover

  • Sightings: 8
  • Total Birds: 31

  • Sightings: 1
  • Total Birds: 0

Countries

Ireland

  • Sightings:
  • Total Birds:

Poland

  • Sightings:
  • Total Birds:

Italy

  • Sightings:
  • Total Birds:

Cyprus

  • Sightings:
  • Total Birds:

Latvia

  • Sightings:
  • Total Birds:

Albania

  • Sightings:
  • Total Birds:

Malta

  • Sightings:
  • Total Birds:

Switzerland

  • Sightings:
  • Total Birds:

Spain

  • Sightings:
  • Total Birds:

Bulgaria

  • Sightings:
  • Total Birds:

Uzbekistan

  • Sightings:
  • Total Birds:

Australia

  • Sightings:
  • Total Birds:

Slovakia

  • Sightings:
  • Total Birds:

Romania

  • Sightings:
  • Total Birds:

Croatia

  • Sightings:
  • Total Birds:

Ukraine

  • Sightings:
  • Total Birds:

Czech Republic

  • Sightings:
  • Total Birds:

Lithuania

  • Sightings:
  • Total Birds:

France

  • Sightings:
  • Total Birds:

Russian Federation

  • Sightings:
  • Total Birds:

United Kingdom

  • Sightings:
  • Total Birds:

Algeria

  • Sightings:
  • Total Birds:

Libya

  • Sightings:
  • Total Birds:

Greece

  • Sightings:
  • Total Birds:

Georgia

  • Sightings:
  • Total Birds:

Slovenia

  • Sightings:
  • Total Birds:

Montenegro

  • Sightings:
  • Total Birds:

Germany

  • Sightings:
  • Total Birds:

United States

  • Sightings:
  • Total Birds:

Armenia

  • Sightings:
  • Total Birds:

Egypt

  • Sightings:
  • Total Birds:

Dominican Republic

  • Sightings:
  • Total Birds:

Central African Republic

  • Sightings:
  • Total Birds:

Hungary

  • Sightings:
  • Total Birds:

Number of birds of this species spotted
Location (latitude & longitude)
Click on the map to populate these fields

Sighting Date

Species Fact Sheet

PČELARICA

Scientific Name
Merops apraster
Length
28cm
Wing Span
46cm
Weight
61g
Distribution
BREEDS: south and central Europe, north Africa, south and central Asia, southern Africa WINTERS: Sub-Saharan Africa and west India
Conservation Status
Globally least concern
Habitat
Open country, woodland and farmlands
European Spring Migration
Typically late April to early June
African Spring Migration
Typically late July to early September
Number Broods
1
Egg Size
26x22mm weight 6,5g (of which 6% is shell)
Clutch Size
6-7 eggs
Incubation period
20 days by both male and female
Fledgling period
30 days
Maximum Age
6 years
Typical Life Span
6 years

Other Spring Alive websites