Kukułka

Kukułka to ptak wielkości gołębia, o popielatoszarej górnej części ciała i ciemno prążkowanym białym brzuchu. Kukułki są bardzo trudne do zauważenia. Jeśli uda Ci się zobaczyć kukułkę, prawdopodobnie zobaczysz ją jako ciemny, opływowy kształt lecący dość szybko przez pola między lasami.

Learn about the Kukułka

Basic information

Kukułka to ptak wielkości gołębia, o popielatoszarej górnej części ciała i ciemno prążkowanym białym brzuchu. Kukułki są bardzo trudne do zauważenia. Jeśli uda Ci się zobaczyć kukułkę, prawdopodobnie zobaczysz ją jako ciemny, opływowy kształt lecący dość szybko przez pola między lasami. Ale jest całkiem prawdopodobne, że już ją słyszałeś. Samiec kukułki, oznajmiając swoją obecność, wydaje charakterystyczne dźwięki "kuk-uk, kuk-uk".

Kukułki są dość pospolite w różnego rodzaju siedliskach, w lasach i na otwartym terenie, aż po stoki górskie. Najbardziej interesującą cechą kukułki jest to, że nie buduje ona własnego gniazda. Podkłada swoje jaja do gniazd innych gatunków. Młode kukułki wykluwają się przed jajami gospodarzy i wypychają je z gniazda.


Czym się żywią?
Owadami - głównie motylami (gąsienicami) i chrząszczami. Kukułka nie specjalizuje się w konkretnych gatunkach ofiar, ale łapie te owady, które są najliczniejsze, a więc najłatwiejsze do znalezienia i złapania.

Gniazdo kukułki
Zamiast budować własne gniazdo, wykorzystują gniazda ptaków "żywicieli", takich jak pliszka siwa lub trzcinniczek. Gdy samica kukułki znajdzie odpowiednie gniazdo, a jego gospodarze nie patrzą, usuwa jedno z ich jaj i w jego miejsce składa własne. Czasami są to gniazda ptaków znacznie mniejsze od kukułczych maluchów. Rodzice" muszą pracować bardzo ciężko, aby wykarmić swoje olbrzymie dziecko, myląc je z własnym.

Zimowanie
Zimowiska kukułek, które gniazdują w Europie, znajdują się w Afryce, zwykle na sawannach. Niektóre ptaki z zachodniej części Azji również zimują w Europie, inne w Azji, aż po Nową Gwineę nad Pacyfikiem..

Populacja kukułki w Europie
W Europie populacja kukułek jest dość duża i stabilna, chociaż liczebność populacji zachodnioeuropejskiej spada, szczególnie we Francji.

Migration information

Kukułki są letnimi gośćmi w Europie, przybywającymi z tropikalnej Afryki. Przylatują do nas między połową kwietnia a początkiem maja, kiedy w większości miejsc na obszarach wiejskich można usłyszeć ich dobrze znany głos.

Dorosłe kukułki są jednymi z najwcześniej odlatujących letnich gości. Nie muszą pomagać w wychowywaniu młodych, więc mogą swobodnie odlatywać. Większość z nich opuszcza Europę w lipcu. Młode kukułki odlatują około miesiąca później, gdy są już w pełni wyrośnięte. Nigdy nie widzą swoich rodziców.

Niewiele wiemy o trasach migracji kukułek. Prawdopodobnie wędrują przez środkową Europę na południe Włoch, gdzie żerują przed przelotem do Afryki. W Afryce kukułki nigdy nie nawołują, więc większość z nich pozostaje niezauważona.

Kukułka

191 obserwacje

Gallery


Mapa wiosny

Postęp wiosny

 

Dodaj obserwację

Species

Cuckoo

  • Sightings: 191
  • Total Birds: 100366

White Stork

  • Sightings: 176
  • Total Birds: 6438

Sand martin

  • Sightings: 71
  • Total Birds: 1533

Barn Swallow

  • Sightings: 509
  • Total Birds: 3396

Swift

  • Sightings: 94
  • Total Birds: 1043

Bee Eater

  • Sightings: 19
  • Total Birds: 317

Common Ringed Plover

  • Sightings: 8
  • Total Birds: 31

  • Sightings: 1
  • Total Birds: 0

Countries

Ireland

  • Sightings:
  • Total Birds:

Poland

  • Sightings:
  • Total Birds:

Italy

  • Sightings:
  • Total Birds:

Cyprus

  • Sightings:
  • Total Birds:

Latvia

  • Sightings:
  • Total Birds:

Albania

  • Sightings:
  • Total Birds:

Malta

  • Sightings:
  • Total Birds:

Switzerland

  • Sightings:
  • Total Birds:

Spain

  • Sightings:
  • Total Birds:

Bulgaria

  • Sightings:
  • Total Birds:

Uzbekistan

  • Sightings:
  • Total Birds:

Australia

  • Sightings:
  • Total Birds:

Slovakia

  • Sightings:
  • Total Birds:

Romania

  • Sightings:
  • Total Birds:

Croatia

  • Sightings:
  • Total Birds:

Ukraine

  • Sightings:
  • Total Birds:

Czech Republic

  • Sightings:
  • Total Birds:

Lithuania

  • Sightings:
  • Total Birds:

France

  • Sightings:
  • Total Birds:

Russian Federation

  • Sightings:
  • Total Birds:

United Kingdom

  • Sightings:
  • Total Birds:

Algeria

  • Sightings:
  • Total Birds:

Libya

  • Sightings:
  • Total Birds:

Greece

  • Sightings:
  • Total Birds:

Georgia

  • Sightings:
  • Total Birds:

Slovenia

  • Sightings:
  • Total Birds:

Montenegro

  • Sightings:
  • Total Birds:

Germany

  • Sightings:
  • Total Birds:

United States

  • Sightings:
  • Total Birds:

Armenia

  • Sightings:
  • Total Birds:

Egypt

  • Sightings:
  • Total Birds:

Dominican Republic

  • Sightings:
  • Total Birds:

Central African Republic

  • Sightings:
  • Total Birds:

Hungary

  • Sightings:
  • Total Birds:

Number of birds of this species spotted
Location (latitude & longitude)
Click on the map to populate these fields

Sighting Date

Kliknij w mapę, aby zaznaczyć miejsce obserwacji.

Species Fact Sheet

Kukułka

Scientific Name
Cuculus canorus
Length
33cm
Wing Span
58cm
Weight
Samiec130g a samica 110g
Distribution
LĘGOWISKA: Europa, Azja i północna Afryka, ZIMOWISKA: południowa Afryka i południowa Azja
Conservation Status
Gatunek najmniejszej troski
Habitat
Brzegi lasów, niezbyt duże drzewostany liściaste, mieszane i iglaste
European Spring Migration
Zwykle od początku kwietnia do połowy maja
African Spring Migration
Zwykle poczatek czerwca do połowy lipca
Number Broods
1-25
Egg Size
22x17mm, ciężar 3,2g z czego 7% to skorupka)
Clutch Size
1-25 jaj
Incubation period
11-13 dni od wyklucia
Fledgling period
17-21 dni, nagie
Maximum Age
6 lat 11 miesięcy 2 dni (na podstawie danych z obrączkowania z 1983 r.)
Typical Life Span
6 years 11 months 2 days (from ringing data set in 1983)

Serwisy Partnerów Spring Alive