Ластаўка-зямлянка

Ластаўкі зямлянкi – маленькія прадстаўнікі сямейства ластаўкавых. Апярэнне верхняй часткі цела цёмна-карычневае/бурае, ніжняя частка крылаў больш цёмная.

Learn about the Ластаўка-зямлянка

Basic information

Ластаўкі зямлянкi – маленькія прадстаўнікі сямейства ластаўкавых. Апярэнне верхняй часткі цела цёмна-карычневае/бурае, ніжняя частка крылаў больш цёмная. Упоперак грудзей белага колеру праходзіць цёмная паласа. Яны шпарка лётаюць, ловяць насякомых над вадою і прызямляюцца на падвесныя правады ці галіны. На зімоўках і ў сезон размнажэння беражанкі збіраюцца ў зграі. З прычыны засухі на афрыканскіх зімоўках за апошнія 50 гадоў папуляцыя еўрапейскіх ластавак скарацілася ў два разы.

Колькасць: 10.000.000-500.000.000 асобін у сталым узросце.
Тэндэнцыі: скарачэнне колькасці.
Чырвоная кніга: знаходзяцца ў меншай ступені небяспекі.

Чым харчуюццца:
Безпазваночнымі, дробнымі насякомымі, такімі як камары і мухі, наземнымі і воднымі насякомымі і іх лічынкамі. Беражанкі ловяць насякомых над вадою.

Месцы пражывання: сельскагаспадарчыя ўгоддзі, балоцістыя мясціны, адкрытыя часткі зямлі побач з вадой, пясчаныя берагі рэк, скалістыя мясціны, жвіровыя і пясчаныя кар’еры.

Гнездаванне

Берагавыя ластаўкі гняздуюцца вялікімі калоніямі да 100 пар. Яны выкапваюць тунэлі ў пясчаных сухіх вертыкальных частках берага, кар’ерах, чыгуначных выемках, берагах рэк і марскіх стромкіх берагах, а таксама ў вадасцёкавых трубах і адтулінах у цагляных сценах.

Самец і самка выкапваюць тунэль 45-90 см у глыбіню з камерай у канцы. Некаторыя з іх можна выкарыстоўваць шмат гадоў запар. Новыя тунэлі спатрэбяцца толькі калі стромкі бераг разбурыцца, ці гнёзды зоймуць іншыя жыхары (вераб’і ці шпакі).

Птушаняты
Зямлянкi адкладваюць ад трох да сямі яек напрыканцы траўня – пачатку чэрвеня ў гнёзды з пер’яў, травы і лісця. На працягу 14 дзён яйкі выседжваюць па чарзе абодва бацькі. Птушаняты вылупляюцца адначасова. Яны бездапаможныя, таму не пакідаюць гняздо. Яны апранаюцца ў пер’е на працягу 19-24 дзён. Пасля гэтага яны застаюцца з бацькамі яшчэ 7 дзён. Звычайна ў пары беражанак бывае па два вывадкі кожнае лета.


Фота: Дз. Якубовіч

Migration information

Береговые ласточки ежегодно мигрируют на несколько тысяч километров. В отличие от других представителей семейства, они мигрируют в дневное время и часто останавливаются по пути. Перед пересечением таких сложных регионов как пустыня Сахара или Средиземное море, они подкрепляются в течение семи дней, накапливая достаточное количество жира. Количество жира напрямую зависит от того, какое препятствие им предстоит.  Во время миграции и на местах зимовок птицы держатся стайками, ночуя на кустарниках, тростниковых зарослях и некоторых видах полей. Также и в сезон размножения. Береговушки гнездятся большими колониями.
Летом они одними из первых прилетают в Европу и остаются там с середины марта / апреля по июнь.
Береговушки покидают места гнездования в период с конца июля по сентябрь. Считается, что большинство этих птиц зимует в зоне к югу от Сахары, в Сахеле. В этом влажном регионе много летающих насекомых, составляющих рацион птиц.

Ластаўка-зямлянка

71 records

Gallery


Spring Map

Spring development

 

Add your observation

Species

Cuckoo

  • Sightings: 191
  • Total Birds: 100366

White Stork

  • Sightings: 176
  • Total Birds: 6438

Sand martin

  • Sightings: 71
  • Total Birds: 1533

Barn Swallow

  • Sightings: 509
  • Total Birds: 3396

Swift

  • Sightings: 94
  • Total Birds: 1043

Bee Eater

  • Sightings: 19
  • Total Birds: 317

Common Ringed Plover

  • Sightings: 8
  • Total Birds: 31

  • Sightings: 1
  • Total Birds: 0

Countries

Ireland

  • Sightings:
  • Total Birds:

Poland

  • Sightings:
  • Total Birds:

Italy

  • Sightings:
  • Total Birds:

Cyprus

  • Sightings:
  • Total Birds:

Latvia

  • Sightings:
  • Total Birds:

Albania

  • Sightings:
  • Total Birds:

Malta

  • Sightings:
  • Total Birds:

Switzerland

  • Sightings:
  • Total Birds:

Spain

  • Sightings:
  • Total Birds:

Bulgaria

  • Sightings:
  • Total Birds:

Uzbekistan

  • Sightings:
  • Total Birds:

Australia

  • Sightings:
  • Total Birds:

Slovakia

  • Sightings:
  • Total Birds:

Romania

  • Sightings:
  • Total Birds:

Croatia

  • Sightings:
  • Total Birds:

Ukraine

  • Sightings:
  • Total Birds:

Czech Republic

  • Sightings:
  • Total Birds:

Lithuania

  • Sightings:
  • Total Birds:

France

  • Sightings:
  • Total Birds:

Russian Federation

  • Sightings:
  • Total Birds:

United Kingdom

  • Sightings:
  • Total Birds:

Algeria

  • Sightings:
  • Total Birds:

Libya

  • Sightings:
  • Total Birds:

Greece

  • Sightings:
  • Total Birds:

Georgia

  • Sightings:
  • Total Birds:

Slovenia

  • Sightings:
  • Total Birds:

Montenegro

  • Sightings:
  • Total Birds:

Germany

  • Sightings:
  • Total Birds:

United States

  • Sightings:
  • Total Birds:

Armenia

  • Sightings:
  • Total Birds:

Egypt

  • Sightings:
  • Total Birds:

Dominican Republic

  • Sightings:
  • Total Birds:

Central African Republic

  • Sightings:
  • Total Birds:

Hungary

  • Sightings:
  • Total Birds:

Number of birds of this species spotted
Location (latitude & longitude)
Click on the map to populate these fields

Sighting Date

Species Fact Sheet

Ластаўка-зямлянка

Scientific Name
Riparia riparia
Length
11-12cm
Wing Span
25-33cm
Weight
14r
Distribution
BREEDS : Eurasia, north Africa and north America WINTERS: south to southern Africa, south Asia and south America
Conservation Status
Globally least concern
Habitat
Open country, usually near water
European Spring Migration
Typically March to late April
African Spring Migration
Typically June to mid October
Number Broods
1-2
Egg Size
18x13mm weight: 1,4g (of which 5% is shell)
Clutch Size
4-5 eggs
Incubation period
14-15 days by male and female
Fledgling period
19-21 days as altricial, downy
Maximum Age
7 years 9 months 1 day (from ringing data set in 1998)
Typical Life Span
2 years with typical breeding at 1 year

Other Spring Alive websites