ШЧУРКА-ПЧАЛАЕДКА

Шчурка-пчалаедка – адна з самых прыгожых птушак у Еўропе. Яна афарбавана ў бліскучы сіне-зялёны колер. На галаве і верхняй частцы спіны прысутнічаюць таксама чырвоныя і светла-карычневыя колеры.

Learn about the ШЧУРКА-ПЧАЛАЕДКА

Basic information

Шчурка-пчалаедка – адна з самых прыгожых птушак у Еўропе. Яна афарбавана ў бліскучы сіне-зялёны колер. На галаве і верхняй частцы спіны прысутнічаюць таксама чырвоныя і светла-карычневыя колеры. Горла і лоб жоўтыя. Чорная палоска на галаве ідзе ад дзюбы назад да шыі. Вочы чырвоныя. У месцах, дзе жыве шчурка, назіраць за ёй нескладана. Падчас палявання на насякомых, яна часта сядае на правады, сухія галінкі дрэў і пад.

Чым адрозніваюцца маладыя і дарослыя шчуркі-пчалаедкі? Маладыя птушкі афарбаваны значна прасцей, чым дарослыя. У іх няма доўгіх цэнтральных рулявых пёраў.

Чым харчуюцца? Шчуркі-пчалаедкі ядуць галоўным чынам насякомых, якіх ловяць у палёце. Звычайна яны здабываюць пчол, чмялёў, і нават стракоз. За адзін дзень яны могуць злавіць больш за 200 насякомых.

Гняздуюцца шчуркі-пчалаедкі на адкрытых мясцінах з мазаічным краявідам, як правіла, паблізу рэк і іншых вадаёмаў. Яны будуюць гнёзды ў пясчаных абрывах. Звычайна гэта даўгія норы, якія заканчваюцца гнездавой камерай.

Зімуюць шчуркі-пчалаедкі ў Афрыцы, на поўдзень ад Сахары.

 

Migration information

Bee-eaters just like white storks have two main migration tracks.  Birds from south-western Europe go through Strait of Gibraltar and directing to south fly through Sahara. They head for western Africa.  Birds from eastern Europe go to southern Africa via Israel.
When chicks grow up bee-eaters form large, even of over 120 birds, groups. Later these big herds divide into smaller ones.
Birds encounter many difficulties and dangers during their journeys. Some are caused by people. There are countries where bee-eaters are being killed by bee-keepers who treat them as pests. Scientists estimate one out of three bee-eaters leaving Europe in autumn will come back in spring.

ШЧУРКА-ПЧАЛАЕДКА

19 records

Gallery


Spring Map

Spring development

 

Add your observation

Species

Cuckoo

  • Sightings: 191
  • Total Birds: 100366

White Stork

  • Sightings: 176
  • Total Birds: 6438

Sand martin

  • Sightings: 71
  • Total Birds: 1533

Barn Swallow

  • Sightings: 509
  • Total Birds: 3396

Swift

  • Sightings: 94
  • Total Birds: 1043

Bee Eater

  • Sightings: 19
  • Total Birds: 317

Common Ringed Plover

  • Sightings: 8
  • Total Birds: 31

  • Sightings: 1
  • Total Birds: 0

Countries

Ireland

  • Sightings:
  • Total Birds:

Poland

  • Sightings:
  • Total Birds:

Italy

  • Sightings:
  • Total Birds:

Cyprus

  • Sightings:
  • Total Birds:

Latvia

  • Sightings:
  • Total Birds:

Albania

  • Sightings:
  • Total Birds:

Malta

  • Sightings:
  • Total Birds:

Switzerland

  • Sightings:
  • Total Birds:

Spain

  • Sightings:
  • Total Birds:

Bulgaria

  • Sightings:
  • Total Birds:

Uzbekistan

  • Sightings:
  • Total Birds:

Australia

  • Sightings:
  • Total Birds:

Slovakia

  • Sightings:
  • Total Birds:

Romania

  • Sightings:
  • Total Birds:

Croatia

  • Sightings:
  • Total Birds:

Ukraine

  • Sightings:
  • Total Birds:

Czech Republic

  • Sightings:
  • Total Birds:

Lithuania

  • Sightings:
  • Total Birds:

France

  • Sightings:
  • Total Birds:

Russian Federation

  • Sightings:
  • Total Birds:

United Kingdom

  • Sightings:
  • Total Birds:

Algeria

  • Sightings:
  • Total Birds:

Libya

  • Sightings:
  • Total Birds:

Greece

  • Sightings:
  • Total Birds:

Georgia

  • Sightings:
  • Total Birds:

Slovenia

  • Sightings:
  • Total Birds:

Montenegro

  • Sightings:
  • Total Birds:

Germany

  • Sightings:
  • Total Birds:

United States

  • Sightings:
  • Total Birds:

Armenia

  • Sightings:
  • Total Birds:

Egypt

  • Sightings:
  • Total Birds:

Dominican Republic

  • Sightings:
  • Total Birds:

Central African Republic

  • Sightings:
  • Total Birds:

Hungary

  • Sightings:
  • Total Birds:

Number of birds of this species spotted
Location (latitude & longitude)
Click on the map to populate these fields

Sighting Date

Species Fact Sheet

ШЧУРКА-ПЧАЛАЕДКА

Scientific Name
Merops apraster
Length
28cm
Wing Span
46cm
Weight
61g
Distribution
BREEDS: south and central Europe, north Africa, south and central Asia, southern Africa WINTERS: Sub-Saharan Africa and west India
Conservation Status
Globally least concern
Habitat
Open country, woodland and farmlands
European Spring Migration
Typically late April to early June
African Spring Migration
Typically late July to early September
Number Broods
1
Egg Size
26x22mm weight 6,5g (of which 6% is shell)
Clutch Size
6-7 eggs
Incubation period
20 days by both male and female
Fledgling period
30 days
Maximum Age
6 years
Typical Life Span
6 years

Other Spring Alive websites