BIJELA RODA

Roda je velika ptica močvarica s dugim crvenim nogama i ravnim, šiljatim crvenim kljunom. Glava, vrat i tijelo su bijeli, a vrhovi krila su crne boje, što se dobro vidi kada leti.

Learn about the BIJELA RODA

Basic information

Roda je velika ptica močvarica s dugim crvenim nogama i ravnim, šiljatim crvenim kljunom. Glava, vrat i tijelo su bijeli, a vrhovi krila su crne boje, što se dobro vidi kada leti.

Roda se vrlo rijetko glasa, ali je zato njeno klepetanje kljunom, koje zvuči kao udaranje štapom o štap, vrlo prepoznatljivo. Pri klepetanju izvija svoj dugački vrat unatrag.
Rode se lako posmatraju na gnijezdu koje je jako veliko i koje najčešće izgrađuju na krovovima i dimnjacima kuća, a rjeđe na stablima. Također ih možemo posmatrati pri hranjenju kada, na dugim nogama, obilaze livade i močvare. Roda obitava u blizini čovjeka.  

Rode zimuju u Africi južno od Sahare, a u Evropi se viđaju od sredine marta do kraja augusta, mada se u zadnje vrijeme bilježi i zimovanje pojedinih ptica na području Evrope.

 

Slične vrste
Od ptica s kojima biste mogli zamijeniti rodu, veoma joj sliči samo crna roda. Međutim, ona je potpuno tamna sa gornje strane tijela, a odozdo su joj bijeli samo trbuh i prsa. Osim toga, crna roda je mnogo rjeđa i izbjegava ljude, pa se može vidjeti samo u močvarama dalje od naselja, dok leti nad nizinskim šumama.

Od drugih većih vodenih ptica, velika bijela čaplja i mala bijela čaplja su potpuno bijele, a siva čaplja je sivo-crna, bez bijelog perja na tijelu. Uz to, čaplje se uvijek drže pomalo "pogrbljeno", a u letu svijaju vrat. Rode uglavnom stoje uspravno i lete sa ispruženim vratom. Stoga, prepoznati bijelu rodu ne bi trebalo biti problem.

Kako razlikovati mlade od odraslih?
Spolovi izgledaju jednako, iako su mužjaci nešto krupniji. Mlade ptice imaju sive kljunove i crvenkastosmeđe noge. Također, one su sivlje od svojih snježnobijelih roditelja.

Čime se hrane?
Bijele rode se hrane glodarima, kišnim glistama, larvama i svim vrstama malih gmizavaca i vodozemaca. Nemaju omiljenu hranu - hrane se onim životinjama koje su najčešće u okolini.

Rodina gnijezda
Od srednjeg vijeka evropske bijele rode grade gnijezda na građevinama ljudi. Mogu se vidjeti na krovovima, crkvenim tornjevima, dimnjacima, telefonskim stubovima, zidinama, stogovima sijena i za njih posebno postavljenim tornjevima s podlogama. Rode se u svoje gnijezdo, ili njegovu blizinu, vraćaju svake godine. Mladi se pokušavaju vratiti blizu mjesta gdje su bili rođeni - čak postoje gnijezda koja se neprekidno koriste nekoliko stotina godina!

Zimovanje
Bijele rode zimuju u središnjoj i južnoj Africi.

Brojnost bijele rode u Evropi
Nažalost, bijele rode se mogu vidjeti samo u nekim evropskim zemljama. U prošlom vijeku njihov broj se znatno smanjio. Razlog za to su promjene u načinu upravljanja poljoprivrednim površinama, te gubitak i uništavanje vlažnih staništa.

Migration information

Rode zimi sele na jug - nužna im je hrana kakvu je u sjevernijim dijelovima Evrope tada teško pronaći. Neke provode zimu u južnoj Španiji, a neke putuju na jug sve do južne Afrike. One svake godine prijeđu i do 12 000 km (u jednom smjeru)!

Rode putuju samo danju, a da bi prevalile veće udaljenosti moraju jedriti na toplim zračnim strujama, zvanim termali. Termali su nevidljivi - to je tek topli zrak. Ulazeći u termal, rodu podiže uzlazna zračna struja. Kad izađe iz termala, ona lagano klizi naniže preko velikih udaljenosti.

Pticama je mnogo lakše seliti u velikim jatima. Kad jedna ptica otkrije termal, sve druge je slijede i počnu jedriti. Što više ptica putuje zajedno, lakše im je pronaći dobar termal - stoga velika jata sele brže od pojedinačnih ptica. U jesen se mogu vidjeti jata sa skoro 10 000 ptica.

BIJELA RODA

146 records

Gallery


Spring Map

Spring development

 

Add your observation

Species

Cuckoo

  • Sightings: 152
  • Total Birds: 100325

Sand martin

  • Sightings: 58
  • Total Birds: 507

White Stork

  • Sightings: 146
  • Total Birds: 371

Barn Swallow

  • Sightings: 477
  • Total Birds: 1784

Swift

  • Sightings: 74
  • Total Birds: 609

Bee Eater

  • Sightings: 9
  • Total Birds: 18

Common Ringed Plover

  • Sightings: 6
  • Total Birds: 26

  • Sightings: 1
  • Total Birds: 0

Countries

Ireland

  • Sightings:
  • Total Birds:

Latvia

  • Sightings:
  • Total Birds:

Poland

  • Sightings:
  • Total Birds:

Italy

  • Sightings:
  • Total Birds:

Cyprus

  • Sightings:
  • Total Birds:

Malta

  • Sightings:
  • Total Birds:

Romania

  • Sightings:
  • Total Birds:

Switzerland

  • Sightings:
  • Total Birds:

Armenia

  • Sightings:
  • Total Birds:

Spain

  • Sightings:
  • Total Birds:

Czech Republic

  • Sightings:
  • Total Birds:

Uzbekistan

  • Sightings:
  • Total Birds:

Australia

  • Sightings:
  • Total Birds:

Slovakia

  • Sightings:
  • Total Birds:

Croatia

  • Sightings:
  • Total Birds:

Lithuania

  • Sightings:
  • Total Birds:

Greece

  • Sightings:
  • Total Birds:

Egypt

  • Sightings:
  • Total Birds:

Georgia

  • Sightings:
  • Total Birds:

France

  • Sightings:
  • Total Birds:

Russian Federation

  • Sightings:
  • Total Birds:

United Kingdom

  • Sightings:
  • Total Birds:

United States

  • Sightings:
  • Total Birds:

Algeria

  • Sightings:
  • Total Birds:

Libya

  • Sightings:
  • Total Birds:

Bulgaria

  • Sightings:
  • Total Birds:

Slovenia

  • Sightings:
  • Total Birds:

Dominican Republic

  • Sightings:
  • Total Birds:

Central African Republic

  • Sightings:
  • Total Birds:

Hungary

  • Sightings:
  • Total Birds:

Number of birds of this species spotted
Location (latitude & longitude)
Click on the map to populate these fields

Sighting Date

Species Fact Sheet

BIJELA RODA

Scientific Name
Ciconia ciconia
Length
100-115cm
Wing Span
155-215cm
Weight
3,4kg
Distribution
BREEDS: Europe, northwest Africa, souther western Asia WINTERS: sub-saharan Africa to southern Africa and Indian subcontinent.
Conservation Status
Globally least concern
Habitat
Agricultural fields, pastures, meadows, open wetlands, savannas and steppes
European Spring Migration
Typically late March and April
African Spring Migration
Typically August and September
Number Broods
1
Egg Size
73x52mm (of which 11g is shell)
Clutch Size
typically 4 eggs
Incubation period
33-34 days
Fledgling period
58-64 days
Maximum Age
39 years (ringed bird in Switzerland)
Typical Life Span
22 years in the wild and 35 years in captivity

Other Spring Alive websites