Čiopa

Čiopa je pepeljastosmeđa ptica sa bijelom mrljom na vratu, ali izgleda crna nasuprot svijetlom nebu. Ima duga srpasta krila i kratak rašljast rep.

Learn about the Čiopa

Basic information

Čiopa je pepeljastosmeđa ptica sa bijelom mrljom na vratu, ali izgleda crna nasuprot svijetlom nebu. Ima duga srpasta krila i kratak rašljast rep. Možeš je zamijeniti sa lastavicom, međutim čiope u letu ne savijaju krila, imaju kraći rep i nikada ne sjede na granama. Također, nećeš ih vidjeti ni na tlu, već u bučnim jatima u brzom letu oko krovova i zgrada, uglavnom u gradovima. Češće se viđaju u sumrak. Čiope su odlični letači. U zraku provedu skoro cijeli život, a slijeću samo radi gniježđenja. Čak i spavaju leteći!

Zapamti da su čiope brojne u gradovima, dok ih je teško opaziti u prirodi. Ako misliš da si ih opazio u seoskom području, provjeri da nisi možda vidio lastavicu, jer su te dvije ptice vrlo slične.

Čiope stižu u Evropu početkom maja i brzo se šire cijelim kontinentom - obično tokom dvije sedmice.

 

Kako razlikovati čiope od lastavica?
Čiope su uočljivo veće od lastavica, imaju duža i uža srpasta krila, koja u letu uglavnom ne savijaju. Rep im je širi i kraći nego kod lastavica. Također, lastavice se uglavnom viđaju u seoskim područjima, a čiope nad gradovima.
 
Čime se hrane?
Čiope jedu samo leteće insekte i male pauke koji lebde zrakom.

Gnijezda čiopa
Čiope se gnijezde u pukotinama zgrada i ruševina, u dupljama između zidova, ventilacijskim otvorima, pod krovovima i drugim skrivenim šupljinama. Gnijezdo im je kuglasto, izrađeno od listova, perja, mahovine, vlati i drugih mekanih tvari koje čiope sakupe u letu.

Zimovanje
Čiope zimuju u Africi južno od Sahare, sve do Južne Afrike.

Populacija čiope u Evropi
Populacija čiope u Evropi je brojna i razmjerno postojana.

Migration information

Čiope trebaju toplo vrijeme kako bi imale stalno dostupan izvor letećih insekata, tako da kod nas  provode tek oko 4 mjeseca godišnje. Iz Afrike stižu početkom maja.

Na jug čiope kreću već tokom augusta, prije nego noći postanu prehladne. Za razliku od lastavica, one noću ne mogu odmarati i stoga putuju brzo. Mladi su neovisni čim napuste gnjiezdo i odmah kreću na seobu.

Krajem augusta većina čiopa je stigla do središnje Afrike. One ne provode zimu na jednom mjestu, već lutaju ovisno o raspoloživosti hrane i vremenskim uslovima

Čiopa

94 records

Gallery


Spring Map

Spring development

 

Add your observation

Species

Cuckoo

  • Sightings: 191
  • Total Birds: 100366

White Stork

  • Sightings: 176
  • Total Birds: 6438

Sand martin

  • Sightings: 71
  • Total Birds: 1533

Barn Swallow

  • Sightings: 509
  • Total Birds: 3396

Swift

  • Sightings: 94
  • Total Birds: 1043

Bee Eater

  • Sightings: 19
  • Total Birds: 317

Common Ringed Plover

  • Sightings: 8
  • Total Birds: 31

  • Sightings: 1
  • Total Birds: 0

Countries

Ireland

  • Sightings:
  • Total Birds:

Poland

  • Sightings:
  • Total Birds:

Italy

  • Sightings:
  • Total Birds:

Cyprus

  • Sightings:
  • Total Birds:

Latvia

  • Sightings:
  • Total Birds:

Albania

  • Sightings:
  • Total Birds:

Malta

  • Sightings:
  • Total Birds:

Switzerland

  • Sightings:
  • Total Birds:

Spain

  • Sightings:
  • Total Birds:

Bulgaria

  • Sightings:
  • Total Birds:

Uzbekistan

  • Sightings:
  • Total Birds:

Australia

  • Sightings:
  • Total Birds:

Slovakia

  • Sightings:
  • Total Birds:

Romania

  • Sightings:
  • Total Birds:

Croatia

  • Sightings:
  • Total Birds:

Ukraine

  • Sightings:
  • Total Birds:

Czech Republic

  • Sightings:
  • Total Birds:

Lithuania

  • Sightings:
  • Total Birds:

France

  • Sightings:
  • Total Birds:

Russian Federation

  • Sightings:
  • Total Birds:

United Kingdom

  • Sightings:
  • Total Birds:

Algeria

  • Sightings:
  • Total Birds:

Libya

  • Sightings:
  • Total Birds:

Greece

  • Sightings:
  • Total Birds:

Georgia

  • Sightings:
  • Total Birds:

Slovenia

  • Sightings:
  • Total Birds:

Montenegro

  • Sightings:
  • Total Birds:

Germany

  • Sightings:
  • Total Birds:

United States

  • Sightings:
  • Total Birds:

Armenia

  • Sightings:
  • Total Birds:

Egypt

  • Sightings:
  • Total Birds:

Dominican Republic

  • Sightings:
  • Total Birds:

Central African Republic

  • Sightings:
  • Total Birds:

Hungary

  • Sightings:
  • Total Birds:

Number of birds of this species spotted
Location (latitude & longitude)
Click on the map to populate these fields

Sighting Date

Species Fact Sheet

Čiopa

Scientific Name
Apus apus
Length
11-12cm
Wing Span
25-33cm
Weight
14g
Distribution
BREEDS : Eurasia, north Africa and north America WINTERS: south to southern Africa, south Asia and south America
Conservation Status
Globally least concern
Habitat
Open country, usually near water
European Spring Migration
Typically March to late April
African Spring Migration
Typically June to mid October
Number Broods
1-2
Egg Size
18x13mm weight: 1,4g (of which 5% is shell)
Clutch Size
4-5 eggs
Incubation period
14-15 days by male and female
Fledgling period
19-21 days as altricial, downy
Maximum Age
7 years 9 months 1 day (from ringing data set in 1998)
Typical Life Span
2 years with typical breeding at 1 year

Other Spring Alive websites