KUKAVICA

Kukavica je pepeljasto siva ptica sa bijelim trbuhom prekrivenim gustim tamnim prugama.

Learn about the KUKAVICA

Basic information

Kukavica je pepeljasto siva ptica sa bijelim trbuhom prekrivenim gustim tamnim prugama.  Vjerovatno ćeš je opaziti kao tamni obris u  brzom preletu preko polja do najbližeg drveća, a kada u proljeće čuješ prepoznatljivo "ku-ku, ku-ku", to je mužjak koji obznanjuje svoju prisutnost i doziva ženku.
Kukavice su prilično česte na svim vrstama šumovitih i otvorenih staništa, od nizina do planinskih obronaka.
Najzanimljivije kod kukavica je da ne grade vlastita gnijezda, već podmeću jaja u gnijezda drugih ptica. Takvo ponašanje nazivamo parazitizam. Ženke čak mogu bojom svojih jaja oponašati jaja određene vrste domaćina. Mlada kukavica se izlegne prije domaćinovih ptića i izbaci sva ostala jaja iz gnijezda.
 
Slične vrste
Kukavica bojom i veličinom površno liči na goluba, kopca i vjetrušu, ali njen brzi niski let, krila oštrih vrhova i općepoznato "kukanje" nepogrešivo ju odaju.
Čime se hrane?
Kukavice se hrane Insektima - najčešće gusjenicama i tvrdokrilcima. Najčešće love one insekte koji su trenutačno najbrojniji i tako najlakši za uhvatiti.
Kukavičje gnijezdo
Umjesto da grade vlastito gnijezdo, one koriste gnijezda drugih ptica, "domaćina". Najčešći domaćini su male pjevice poput trstenjaka ili trepteljke. Kad ženka kukavice otkrije odgovarajuće gnijezdo, a domaćini nisu prisutni, ona u njega snese svoje jaje. Ponekad su domaćini mnogo manji od mlade kukavice. Tada se "roditelji" moraju još više truditi da nahrane divovsku bebu, za koju misle da je njihova.
Zimovanje
Zimovališta kukavica koje se gnijezde u Evropi su u Africi, obično u savanama. Neke ptice iz zapadne Azije zimuju u Evropi, a druge u Aziji, sve do Nove Gvineje.
Populacija kukavice u Evropi
Evropska populacija kukavice prilično je velika i postojana. Na žalost, brojnost nekih zapadnoevropskih populacija, naročito u Francuskoj, opada.
 

Migration information

Kod nas su kukavice ljetni posjetioci iz tropske Afrike. Stižu od početka aprila do početka maja, kada se posvuda može čuti njihovo poznato "kukanje".

Odrasle kukavice su među selicama koje najranije napuštaju naše krajeve. Pošto ne vode brigu o svom potomstvu, slobodne su otići. Većina napušta Evropu u julu. Mlade kukavice odlaze mjesec dana kasnije, kad posve opernate. One nikad ne upoznaju svoje prave roditelje.

Ne znamo mnogo o putevima seobe kukavica. Vjerovatno putuju središnjom Evropom prema Italiji, gdje se hrane prije preleta u Afriku. U Africi se nikad ne glasaju, tako da su uglavnom nezapažene

KUKAVICA

152 records

Gallery


Spring Map

Spring development

 

Add your observation

Species

Cuckoo

  • Sightings: 152
  • Total Birds: 100325

Sand martin

  • Sightings: 58
  • Total Birds: 507

White Stork

  • Sightings: 146
  • Total Birds: 371

Barn Swallow

  • Sightings: 477
  • Total Birds: 1784

Swift

  • Sightings: 74
  • Total Birds: 609

Bee Eater

  • Sightings: 9
  • Total Birds: 18

Common Ringed Plover

  • Sightings: 6
  • Total Birds: 26

  • Sightings: 1
  • Total Birds: 0

Countries

Ireland

  • Sightings:
  • Total Birds:

Latvia

  • Sightings:
  • Total Birds:

Poland

  • Sightings:
  • Total Birds:

Italy

  • Sightings:
  • Total Birds:

Cyprus

  • Sightings:
  • Total Birds:

Malta

  • Sightings:
  • Total Birds:

Romania

  • Sightings:
  • Total Birds:

Switzerland

  • Sightings:
  • Total Birds:

Armenia

  • Sightings:
  • Total Birds:

Spain

  • Sightings:
  • Total Birds:

Czech Republic

  • Sightings:
  • Total Birds:

Uzbekistan

  • Sightings:
  • Total Birds:

Australia

  • Sightings:
  • Total Birds:

Slovakia

  • Sightings:
  • Total Birds:

Croatia

  • Sightings:
  • Total Birds:

Lithuania

  • Sightings:
  • Total Birds:

Greece

  • Sightings:
  • Total Birds:

Egypt

  • Sightings:
  • Total Birds:

Georgia

  • Sightings:
  • Total Birds:

France

  • Sightings:
  • Total Birds:

Russian Federation

  • Sightings:
  • Total Birds:

United Kingdom

  • Sightings:
  • Total Birds:

United States

  • Sightings:
  • Total Birds:

Algeria

  • Sightings:
  • Total Birds:

Libya

  • Sightings:
  • Total Birds:

Bulgaria

  • Sightings:
  • Total Birds:

Slovenia

  • Sightings:
  • Total Birds:

Dominican Republic

  • Sightings:
  • Total Birds:

Central African Republic

  • Sightings:
  • Total Birds:

Hungary

  • Sightings:
  • Total Birds:

Number of birds of this species spotted
Location (latitude & longitude)
Click on the map to populate these fields

Sighting Date

Species Fact Sheet

KUKAVICA

Scientific Name
Cuculus canorus
Length
33cm
Wing Span
58cm
Weight
Male 130g and female 110g
Distribution
BREEDS: Europe, Asia and north Africa, WINTERS: south to southern Africa and southern Asia
Conservation Status
Globally least concern
Habitat
Open woodland, taiga, steppe forest
European Spring Migration
Typically early April to mid May
African Spring Migration
Typically early June to mid July
Number Broods
1-25
Egg Size
22x17mm, weight 3,2g (of which 7% is shell)
Clutch Size
1-25 eggs
Incubation period
11-13 days by the host
Fledgling period
17-21 days, as altricial, naked
Maximum Age
6 years 11 months 2 days (from ringing data set in 1983)
Typical Life Span
6 years 11 months 2 days (from ringing data set in 1983)

Other Spring Alive websites