PČELARICA

Pčelarica je jedna od najšarenijih ptica Evrope. Donji dio tijela joj je plavozelene, a gornji uglavnom crvenosmeđe boje. Ispod kljuna se može vidjeti široka žuta mrlja, a crni povez joj prelazi preko crvenog oka

Learn about the PČELARICA

Basic information

Pčelarica je jedna od najšarenijih ptica Evrope. Donji dio tijela joj je plavozelene, a gornji uglavnom crvenosmeđe boje. Ispod kljuna se može vidjeti široka žuta mrlja, a crni povez joj prelazi preko crvenog oka. Unatoč šarenom obojenju, teško ju je primijetiti na livadama punim cvijeća na kojima živi. Međutim, lako ju je opaziti kada sjedi na žicama dalekovoda ili drugim istaknutim stršcima poput grana stabala, sa kojih vreba insekte u zraku.
 
Kako razlikovati mlade od odraslih?
Mlade pčelarice su manje žarko obojene i nešto manje od odraslih. Također, mlade ptice nemaju izdužena središnja pera na repu.
Čime se hrane?
Uglavnom jedu insekte koje love u letu. Najčešće love pčele, ose i bumbare, a povremeno i tvrdokrilce i viline konjice. U periodu gniježđenja ulove prosječno 225 insekata dnevno.
Gnijezdo pčelarice
Pčelarice traže otvorene predjele s raznolikim krajolikom, često u blizini rijeka ili drugih vodenih površina. Gnijezda izgrađuju u zidovima od rahle zemlje, pijeska ili gline u kojima iskopaju rupu na čijem kraju se nalazi komorica za gniježđenje. Pčelarice su društvene ptice i često žive u jatima, pomažući jedna drugoj pri podizanju mladih. 
Zimovanje
Pčelarice zimuju u Africi, južno od Sahare.
Populacija pčelarica u Evropi
Pčelarice većinom obitavaju u južnoj i jugoistočnoj Evropi.

Migration information

Pčelarice, jednako kao i rode, prate dva glavna puta seobe. Ptice iz jugozapadne Evrope se sele preko Gibraltara u smjeru juga prelazeći Saharu kako bi stigle u zapadnu Afriku. Ptice iz istočne Evrope putuju u južnu Afriku preko Izraela.
Kada mlade pčelarice odrastu i izlete okupljaju se u velika jata, koja mogu dosegnuti čak preko 120 ptica. Kasnije tokom seobe podijele se u manja jata.
Ptice se suočavaju s mnogim poteškoćama i opasnostima tokom svojih putovanja. Neke od njih uzrokuje čovjek. U nekim zemljama pčelarice se ubijaju od strane pčelara jer ih smatraju štetočinama. Naučnici procjenjuju da se jedna od tri pčelarice, koje napuštaju Evropu u jesen, ponovo vraća na proljeće.

PČELARICA

9 records

Gallery


Spring Map

Spring development

 

Add your observation

Species

Cuckoo

  • Sightings: 152
  • Total Birds: 100325

Sand martin

  • Sightings: 58
  • Total Birds: 507

White Stork

  • Sightings: 146
  • Total Birds: 371

Barn Swallow

  • Sightings: 477
  • Total Birds: 1784

Swift

  • Sightings: 74
  • Total Birds: 609

Bee Eater

  • Sightings: 9
  • Total Birds: 18

Common Ringed Plover

  • Sightings: 6
  • Total Birds: 26

  • Sightings: 1
  • Total Birds: 0

Countries

Ireland

  • Sightings:
  • Total Birds:

Latvia

  • Sightings:
  • Total Birds:

Poland

  • Sightings:
  • Total Birds:

Italy

  • Sightings:
  • Total Birds:

Cyprus

  • Sightings:
  • Total Birds:

Malta

  • Sightings:
  • Total Birds:

Romania

  • Sightings:
  • Total Birds:

Switzerland

  • Sightings:
  • Total Birds:

Armenia

  • Sightings:
  • Total Birds:

Spain

  • Sightings:
  • Total Birds:

Czech Republic

  • Sightings:
  • Total Birds:

Uzbekistan

  • Sightings:
  • Total Birds:

Australia

  • Sightings:
  • Total Birds:

Slovakia

  • Sightings:
  • Total Birds:

Croatia

  • Sightings:
  • Total Birds:

Lithuania

  • Sightings:
  • Total Birds:

Greece

  • Sightings:
  • Total Birds:

Egypt

  • Sightings:
  • Total Birds:

Georgia

  • Sightings:
  • Total Birds:

France

  • Sightings:
  • Total Birds:

Russian Federation

  • Sightings:
  • Total Birds:

United Kingdom

  • Sightings:
  • Total Birds:

United States

  • Sightings:
  • Total Birds:

Algeria

  • Sightings:
  • Total Birds:

Libya

  • Sightings:
  • Total Birds:

Bulgaria

  • Sightings:
  • Total Birds:

Slovenia

  • Sightings:
  • Total Birds:

Dominican Republic

  • Sightings:
  • Total Birds:

Central African Republic

  • Sightings:
  • Total Birds:

Hungary

  • Sightings:
  • Total Birds:

Number of birds of this species spotted
Location (latitude & longitude)
Click on the map to populate these fields

Sighting Date

Species Fact Sheet

PČELARICA

Scientific Name
Merops apraster
Length
28cm
Wing Span
46cm
Weight
61g
Distribution
BREEDS: south and central Europe, north Africa, south and central Asia, southern Africa WINTERS: Sub-Saharan Africa and west India
Conservation Status
Globally least concern
Habitat
Open country, woodland and farmlands
European Spring Migration
Typically late April to early June
African Spring Migration
Typically late July to early September
Number Broods
1
Egg Size
26x22mm weight 6,5g (of which 6% is shell)
Clutch Size
6-7 eggs
Incubation period
20 days by both male and female
Fledgling period
30 days
Maximum Age
6 years
Typical Life Span
6 years

Other Spring Alive websites