ΑΣΠΡΟΠΕΛΑΡΓΟΣ

Οι Πελαργοί είναι ψηλά, φουσκωτά πουλιά με μακρύ λαιμό και μακριά κόκκινα πόδια και ίσιο, μυτερό κόκκινο ράμφος. Το λευκό φτέρωμα που καλύπτει το κεφάλι, τον λαιμό και το σώμα έρχεται σε αντίθεση με το μαύρο φτέρωμα των φτερών που τονίζονται από πορφυρές και πράσινες γυαλιστερές ανταύγειες. Ένα μικρό κομμάτι γυμνού μαύρου δέρματος περιβάλλει τα καστανά μάτια του.

Learn about the ΑΣΠΡΟΠΕΛΑΡΓΟΣ

Basic information

Οι Πελαργοί είναι ψηλά, φουσκωτά πουλιά με μακρύ λαιμό και μακριά κόκκινα πόδια και ίσιο, μυτερό κόκκινο ράμφος. Το λευκό φτέρωμα που καλύπτει το κεφάλι, τον λαιμό και το σώμα έρχεται σε αντίθεση με το μαύρο φτέρωμα των φτερών που τονίζονται από πορφυρές και πράσινες γυαλιστερές ανταύγειες. Ένα μικρό κομμάτι γυμνού μαύρου δέρματος περιβάλλει τα καστανά μάτια του.

Είναι πολύ εύκολο να αναγνωρίσει κανείς τον ήχο που κάνουν οι Πελαργοί – έχουν έναν πολύ χαρακτηριστικό τρόπο να χτυπάνε το ράμφος τους που ακούγεται σαν να χτυπά κανείς μεταξύ τους δύο χοντρά κομμάτια ξύλο.

Ο ευκολότερος τρόπος να παρατηρήσει κανείς έναν Πελαργό είναι στην φωλιά του αλλά στην Κύπρο δεν φωλιάζουν και έτσι μπορείτε να τους παρατηρήσετε σε υγρές πεδιάδες και πρόσφατα θερισμένα χωράφια.

Οι φωλιές των Πελαργών είναι πολύ μεγάλες και βρίσκονται σε ψηλά σημεία με καλή θεά.
Μπορεί κανείς να δει Πελαργούς στην Ευρώπη από τον Μάρτιο μέχρι τα τέλη Αυγούστου.

Πώς να αναγνωρίσετε τους νεαρούς πελαργούς
Τα νεαρά έχουν γκρίζο ράμφος και μουντά κόκκινα πόδια. Επίσης είναι πιο γκρίζα από τους χιονάτους γονείς τους.

Η τροφή τους
Αναζητούν οποία τροφή υπάρχει στην περιοχή οπού μένουν – αρουραίους, σκουλήκια, κάμπιες και όλων των ειδών μικρά ερπετά και αμφίβια.

Οι φωλιές των Πελαργών
Οι πελαργοί στην Ευρώπη χτίζουν τις φωλιές τους σε ανθρώπινα οικοδομήματα από τον Μεσαίωνα. Βρίσκουμε φωλιές πελαργών σε σκεπές, πύργους, καμπαναριά, καμινάδες, τηλεφωνικούς στύλους, τοίχους, αχυρώνες και ειδικά κατασκευασμένους πύργους φωλιών. Οι Πελαργοί επιστρέφουν στο ίδιο μέρος ή πολύ κοντά σε αυτό, κάθε χρόνο για να αναπαραχθούν. Τα νεαρά άτομα προσπαθούν πάντα να επιστρέψουν κοντά στο σημείο όπου γεννήθηκαν – υπάρχουν φωλιές που χρησιμοποιούνται συνεχώς εδώ και αιώνες!

Πού ξεχειμωνιάζουν;
Ξεχειμωνιάζουν στην κεντρική Αφρική.

Οι Πελαργοί της Ευρώπης
Δυστυχώς δεν μπορεί να συναντήσει κανείς Πελαργούς σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Τον τελευταίο αιώνα ο αριθμός Πελαργών που επιστρέφουν στην Ευρώπη ολοένα και λιγοστεύει. Αιτία είναι πιθανόν ένας συνδυασμός κλιματικών αλλαγών και απώλειας υγροβιότοπων.

Migration information

Οι πελαργοί μεταναστεύουν κατά τη διάρκεια του χειμώνα προς τον νότο – πρέπει να αναζητήσουν τροφή που δεν βρίσκεται εύκολα στις βόρειες περιοχές της Ευρώπης. Αυτός είναι ο λόγος που μεταναστεύουν προς την Αφρική. Ορισμένοι από αυτούς ξεχειμωνιάζουν στη νότιο Ισπανία και κάποιοι άλλοι πηγαίνουν πιο νότια – στην κεντρική Αφρική. Μπορούν να ταξιδέψουν ακόμα και 12.000 χλμ. Οι Πελαργοί ταξιδεύουν μόνο την ημέρα και για να καλύψουν μεγάλες αποστάσεις πετούν πολύ ψηλά. Για τον λόγω αυτό αποφεύγουν να ταξιδεύουν πάνω από τη θάλασσα – τα θερμά κύματα αέρα που τους χρειάζονται για το πέταγμα τους βρίσκονται πιο εύκολα πάνω από την στεριά. Ο πελαργός είναι σχετικά ασυνήθιστος αποδημητικός επισκέπτης στην Κύπρο, αλλά κάποιες χρονιές εμφανίζετε σε μεγάλα σμήνη στην χώρα μας.

Τα θερμά ρεύματα είναι αόρατα, στην πραγματικότητα απλά πρόκειται για ζεστό αέρα. Όταν μπαίνει σε ένα θερμό ρεύμα ο Πελαργός ωθείται προς τα πάνω από τον αέρα. Όταν οι Πελαργοί εγκαταλείπουν το θερμό ρεύμα στο υψηλότερο σημείο του αρχίζουν να κατεβαίνουν και επιβραδύνουν.

Είναι πολύ πιο εύκολο για τα πουλιά να ταξιδεύουν σε μεγάλα σμήνη. Όταν ένα πουλί βρει ένα θερμό ρεύμα όλα τα άλλα το ακολουθούν και αρχίζουν την υψηλή πτήση. Όσο περισσότερα πουλιά ταξιδεύουν μαζί, τόσο ευκολότερο είναι να βρουν ένα καλό θερμό ρεύμα – γι’ αυτό τα μεγαλύτερα σμήνη ταξιδεύουν πιο γρήγορα από ένα πουλί μόνο του. Συναντά κανείς μέχρι και σμήνη 10.000 πουλιών.

ΑΣΠΡΟΠΕΛΑΡΓΟΣ

176 records


Spring Map

Spring development

 

Add your observation

Species

Cuckoo

  • Sightings: 191
  • Total Birds: 100366

White Stork

  • Sightings: 176
  • Total Birds: 6438

Sand martin

  • Sightings: 71
  • Total Birds: 1533

Barn Swallow

  • Sightings: 509
  • Total Birds: 3396

Swift

  • Sightings: 94
  • Total Birds: 1043

Bee Eater

  • Sightings: 19
  • Total Birds: 317

Common Ringed Plover

  • Sightings: 8
  • Total Birds: 31

  • Sightings: 1
  • Total Birds: 0

Countries

Ireland

  • Sightings:
  • Total Birds:

Poland

  • Sightings:
  • Total Birds:

Italy

  • Sightings:
  • Total Birds:

Cyprus

  • Sightings:
  • Total Birds:

Latvia

  • Sightings:
  • Total Birds:

Albania

  • Sightings:
  • Total Birds:

Malta

  • Sightings:
  • Total Birds:

Switzerland

  • Sightings:
  • Total Birds:

Spain

  • Sightings:
  • Total Birds:

Bulgaria

  • Sightings:
  • Total Birds:

Uzbekistan

  • Sightings:
  • Total Birds:

Australia

  • Sightings:
  • Total Birds:

Slovakia

  • Sightings:
  • Total Birds:

Romania

  • Sightings:
  • Total Birds:

Croatia

  • Sightings:
  • Total Birds:

Ukraine

  • Sightings:
  • Total Birds:

Czech Republic

  • Sightings:
  • Total Birds:

Lithuania

  • Sightings:
  • Total Birds:

France

  • Sightings:
  • Total Birds:

Russian Federation

  • Sightings:
  • Total Birds:

United Kingdom

  • Sightings:
  • Total Birds:

Algeria

  • Sightings:
  • Total Birds:

Libya

  • Sightings:
  • Total Birds:

Greece

  • Sightings:
  • Total Birds:

Georgia

  • Sightings:
  • Total Birds:

Slovenia

  • Sightings:
  • Total Birds:

Montenegro

  • Sightings:
  • Total Birds:

Germany

  • Sightings:
  • Total Birds:

United States

  • Sightings:
  • Total Birds:

Armenia

  • Sightings:
  • Total Birds:

Egypt

  • Sightings:
  • Total Birds:

Dominican Republic

  • Sightings:
  • Total Birds:

Central African Republic

  • Sightings:
  • Total Birds:

Hungary

  • Sightings:
  • Total Birds:

Number of birds of this species spotted
Location (latitude & longitude)
Click on the map to populate these fields

Sighting Date

Species Fact Sheet

ΑΣΠΡΟΠΕΛΑΡΓΟΣ

Scientific Name
Ciconia ciconia
Length
100-115cm
Wing Span
155-215cm
Weight
3,4kg
Distribution
BREEDS: Europe, northwest Africa, souther western Asia WINTERS: sub-saharan Africa to southern Africa and Indian subcontinent.
Conservation Status
Globally least concern
Habitat
Agricultural fields, pastures, meadows, open wetlands, savannas and steppes
European Spring Migration
Typically late March and April
African Spring Migration
Typically August and September
Number Broods
1
Egg Size
73x52mm (of which 11g is shell)
Clutch Size
typically 4 eggs
Incubation period
33-34 days
Fledgling period
58-64 days
Maximum Age
39 years (ringed bird in Switzerland)
Typical Life Span
22 years in the wild and 35 years in captivity

Other Spring Alive websites