ΧΕΛΙΔΟΝΙ

Τα Χελιδόνια είναι μικρά πουλιά με σκούρα πλάτη, λαιμό στο χρώμα της σκουριάς, λευκή κοιλιά και πολύ μακριά διχαλωτή ουρά.

Learn about the ΧΕΛΙΔΟΝΙ

Basic information

Τα Χελιδόνια είναι μικρά πουλιά με σκούρα πλάτη, λαιμό στο χρώμα της σκουριάς, λευκή κοιλιά και πολύ μακριά διχαλωτή ουρά. Όταν πετάει συχνά φαίνεται τελείως μαύρο – είναι πιο εύκολο να το αναγνωρίσει κανείς από την μακριά ουρά και το ξυστό πέταγμα του.

Τα Χελιδόνα τιτιβίζουν και φλυαρούν όταν κάθονται πάνω σε σύρματα ή κτίρια. Μπορεί και να σας ξυπνούν!

Πετούνε προς τα βόρεια και την Ευρώπη την άνοιξη, προκειμένου να αναπαραχθούν, να φτιάξουν τις φωλιές τους και να μεγαλώσουν τα μικρά τους. Στην Κύπρο μπορεί να τα παρατηρήσει κανείς κυρίως από τον Φεβρουάριου μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Τα Χελιδόνια φτιάχνουν τις φωλιές τους χρησιμοποιώντας σάλιο και λάσπη και τους δίνουν μορφή μικρού μπολ.

Πώς διαφέρουν από τα Πετροχελίδονα;
Το Πετροχελίδονο είναι πιο μεγάλο από το Χελιδόνι. Έχει πιο μακριά φτερά σε σχήμα δρεπανιού και κοντή διχαλωτή ουρά. Τα Χελιδόνια κάμπτουν τα φτερά τους όταν πετούνε και έχουν μια πολύ μακριά, διχαλωτή ουρά.

Πώς να αναγνωρίσετε τα νεαρά Χελιδόνια
Τα νεαρά έχουν πιο κοντή ουρά. Εάν ζείτε σε αγροικία θα ήταν καλή ιδέα να δείτε εάν κάτω από κάποιο δοκάρι της σκεπής υπάρχει φωλιά χελιδονιών. Εάν είστε πολύ ήσυχοι ίσως και να μπορέσετε να παρατηρήσετε την οικογενειακή ζωή των χελιδονιών – ίσως να υπάρχουν πουλάκια που τα τρέφουν οι γονείς τους με έντομα.

Η τροφή τους
Πιάνουν έντομα όταν πετούν πάνω από αγροικίες και λιμνούλες και κάποτε από φυτά.

Οι φωλιές των Χελιδονιών
Η φωλιά είναι συνήθως κρυμμένη μέσα σε ένα κτήριο ή κάτω από μια γέφυρα. Έχει την μορφή του μικρού μπολ από λάσπη μαζί με κομμάτια σανού. Είναι πάντοτε ανοικτή από πάνω και συνημμένη στον τοίχο η κάποιο δοκάρι της στέγης.

Πού ξεχειμωνιάζουν;
Το φθινόπωρο ξεκινούν το ταξίδι τους προς τα νότια, την Αφρική, όπου και περνούν όλο τον χειμώνα.

Τα Χελιδόνια της Ευρώπης
Το Χελιδόνι είναι σύνηθες πουλί, αλλά ο πληθυσμός του έχει μειωθεί σε πολλές χώρες τα τελευταία χρόνια. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οποιαδήποτε καταστροφή προκληθεί στο περιβάλλον τους και τον φυσικό τους περίγυρο μπορεί να το εξαφανίσει από την ήπειρο μας. Στην Κύπρου μένουν αρκετά χελιδόνια για να φωλιάζουν, ενώ ένας μεγάλος αριθμός περνούν από την νησί μας σαν μεταναστεύουν σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Migration information

Καταφθάνει στην κεντρική Ευρώπη στα μέσα Απριλίου έχοντας διανύσει 10.000 χλμ. από την νότιο Αφρική όπου ξεχειμωνιάζει. Το ταξίδι διαρκεί περίπου τέσσερις εβδομάδες και συνήθως τα αρσενικά φθάνουν πρώτα. Στις αρχές Σεπτεμβρίου τα περισσότερα Χελιδόνια ετοιμάζονται να μεταναστεύσουν. Πετούν ανήσυχα και συχνά συγκεντρώνονται σε τηλεγραφικά σύρματα. Τα περισσότερα εγκαταλείπουν την Ευρώπη τον Σεπτέμβριο με πρώτα στην αναχώρηση τα νεαρά πουλιά. Ωστόσο μερικά μπορεί να ξεμείνουν μέχρι τον Οκτώβριο. Το ταξίδι της επιστροφής στην Αφρικής διαρκεί έξι εβδομάδες. Τα χελιδόνια από διαφορετικές περιοχές της Ευρώπης πετούν προς διαφορετικούς προορισμούς. Στην Κύπρου μπορεί να τα παρατηρήσει κανείς κυρίως από τον Φεβρουάριου μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Τα Χελιδόνια ταξιδεύουν την ημέρα, πετώντας αρκετά χαμηλά και καλύπτοντας περίπου 320 χλμ. καθημερινά. Τη νύχτα κουρνιάζουν σε μεγάλα σμήνη σε καλαμόφυτες περιοχές σε παραδοσιακά σημεία σταθμούς.
Επί χρόνια οι άνθρωποι θεωρούσαν την ξαφνική τους εμφάνιση ως σημάδι για την έλευση του καλοκαιριού.

ΧΕΛΙΔΟΝΙ

477 records

Gallery


Spring Map

Spring development

 

Add your observation

Species

Cuckoo

  • Sightings: 152
  • Total Birds: 100325

Sand martin

  • Sightings: 58
  • Total Birds: 507

White Stork

  • Sightings: 146
  • Total Birds: 371

Barn Swallow

  • Sightings: 477
  • Total Birds: 1784

Swift

  • Sightings: 74
  • Total Birds: 609

Bee Eater

  • Sightings: 9
  • Total Birds: 18

Common Ringed Plover

  • Sightings: 6
  • Total Birds: 26

  • Sightings: 1
  • Total Birds: 0

Countries

Ireland

  • Sightings:
  • Total Birds:

Latvia

  • Sightings:
  • Total Birds:

Poland

  • Sightings:
  • Total Birds:

Italy

  • Sightings:
  • Total Birds:

Cyprus

  • Sightings:
  • Total Birds:

Malta

  • Sightings:
  • Total Birds:

Romania

  • Sightings:
  • Total Birds:

Switzerland

  • Sightings:
  • Total Birds:

Armenia

  • Sightings:
  • Total Birds:

Spain

  • Sightings:
  • Total Birds:

Czech Republic

  • Sightings:
  • Total Birds:

Uzbekistan

  • Sightings:
  • Total Birds:

Australia

  • Sightings:
  • Total Birds:

Slovakia

  • Sightings:
  • Total Birds:

Croatia

  • Sightings:
  • Total Birds:

Lithuania

  • Sightings:
  • Total Birds:

Greece

  • Sightings:
  • Total Birds:

Egypt

  • Sightings:
  • Total Birds:

Georgia

  • Sightings:
  • Total Birds:

France

  • Sightings:
  • Total Birds:

Russian Federation

  • Sightings:
  • Total Birds:

United Kingdom

  • Sightings:
  • Total Birds:

United States

  • Sightings:
  • Total Birds:

Algeria

  • Sightings:
  • Total Birds:

Libya

  • Sightings:
  • Total Birds:

Bulgaria

  • Sightings:
  • Total Birds:

Slovenia

  • Sightings:
  • Total Birds:

Dominican Republic

  • Sightings:
  • Total Birds:

Central African Republic

  • Sightings:
  • Total Birds:

Hungary

  • Sightings:
  • Total Birds:

Number of birds of this species spotted
Location (latitude & longitude)
Click on the map to populate these fields

Sighting Date

Species Fact Sheet

ΧΕΛΙΔΟΝΙ

Scientific Name
Hirondo rustica
Length
18cm
Wing Span
34cm
Weight
19g
Distribution
Breeds: Eurasia, North America WINTERS: south to southern Africa, north Australia and south South America
Conservation Status
Globally least concern
Habitat
Open country, usually near water, farmland
European Spring Migration
Typically March to mid May
African Spring Migration
Typically July to early November
Number Broods
2
Egg Size
20x14mm, weight 1,9g (of which 5% is shell)
Clutch Size
4-5 eggs
Incubation period
17-19 days by female
Fledgling period
20-22 days, as altricial, downy
Maximum Age
11 years 1 month 11 days (set in 1936)
Typical Life Span
2 years with typical breeding at 1 year

Other Spring Alive websites