ΚΟΥΚΟΣ

Ο Κούκος είναι ένα πουλί στο μέγεθος του περιστεριού με σταχτο-γκρίζα πλάτη και λευκή κοιλιά με σκούρες ραβδώσεις.

Learn about the ΚΟΥΚΟΣ

Basic information

Ο Κούκος είναι ένα πουλί στο μέγεθος του περιστεριού με σταχτο-γκρίζα πλάτη και λευκή κοιλιά με σκούρες ραβδώσεις. Κατά πάσα πιθανότητα θα το δείτε σαν μια σκούρα μορφή που πετάει αρκετά γρήγορα ανάμεσα σε χωράφια ή ανάμεσα σε δάση. Είναι ντροπαλός αλλά είναι πολύ πιθανόν να έχετε ακούσει το χαρακτηριστικό «κου-κου, κου-κου» που κάνει ο αρσενικός Κούκος όταν καλεί κάποιο θηλυκό.

Οι Κούκοι συναντώνται συχνά σε όλων των ειδών τα εδάφη, σε δάση και ανοιχτές πεδιάδες μέχρι και ορεινές πλαγιές. Οι Κούκοι δεν φτιάχνουν τις δικές τους φωλιές αλλά αφήνουν τα αυγά τους στις φωλιές άλλων πουλιών. Ο νεοσσός του Κούκου σκάει από το αυγό του πριν από τα μικρά του άλλου πουλιού που έχει φτιάξει την φωλιά, και πετάει έξω τα άλλα αυγά!

Η τροφή τους
Έντομα – κυρίως κάμπιες και σκαθάρια. Ο Κούκος πάντοτε τρώει τα έντομα τα οπία είναι πίο άφθονα, για να βρίσκει πάντοτε τροφή.

Οι φωλιές των Κούκων
Αντί να χτίζουν την δική τους φωλιά ,χρησιμοποιούν τις φωλιές «οικοδεσποτών» πουλιών όπως των θαμνοψαλτών (Prunella modularis) και των γαλούων (Anthus pratensis). Όταν ο θηλυκός Κούκος βρει μια κατάλληλη φωλιά και οι οικοδεσπότες δεν κοιτούν, αφαιρεί ένα από τα αυγά τους και τοποθετεί το δικό του στη θέση του.
Μερικές φορές αυτές οι φωλιές χτίζονται από πουλιά που είναι πολύ μικρότερα από ένα νεαρό Κούκο. Αυτά τα πουλιά, που δρούν ως «θετοί γονείς», αναγκάζονται να κυνηγάνε πολύ περισσότερα έντομα απ'οτι συνήθως, για να ταΐσουν το γιγαντιαίο νεοσσό του Κούκου, νομίζοντας το για δικό τους.

Που ξεχειμωνιάζουν;
Οι Κούκοι που φωλιάζουν στην Ευρώπη, ξεχειμωνιάζουν στην Αφρική, κυρίως στην σαβάνα.

Οι Κούκοι της Ευρώπης
Ο πληθυσμός των Κούκων στην Ευρώπη είναι μεγάλος και μάλλον σταθερός αλλά ο
πληθυσμός της δυτικής Ευρώπης έχει μειωθεί, ειδικά στην Γαλλία. Στην Κύπρο οι Κούκοι περνούν σε μικρούς αριθμούς κάθε άνοιξη από το νησί μας καθώς μεταναστεύουν προς άλλες χώρες της Ευρώπης.

Migration information

Οι Κούκοι είναι θερινοί επισκέπτες στην Ευρώπη από την Αφρική. Έρχονται ανάμεσα στα μέσα Απριλίου και αρχές Μαΐου, τότε μπορεί κανείς να ακούσει την πασίγνωστη κραυγή ‘κου-κου’ σχεδόν στα περισσότερα εξοχικά μέρη, παρότι το να δει κανείς Κούκο είναι πολύ δύσκολο. Στην Κύπρου ο Κούκος περνά σε μικρούς αριθμούς κάθε άνοιξη από το νησί μας σαν μεταναστεύουν σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Οι ενήλικοι Κούκοι είναι από τους πρώτους θερινούς μας επισκέπτες που εγκαταλείπουν τηε Ευρώπη. Δεν χρειάζεται να μεγαλώσουν τα μικρά τους οπότε είναι ελεύθεροι να φύγουν. Οι περισσότεροι φεύγουν από την Ευρώπη κατά τον Ιούλιο. Οι νεαροί Κούκοι φεύγουν έναν μήνα περίπου πιο μετά όταν έχουν πλέον μεγαλώσει αρκετά. Δεν βλέπουν ποτέ τους γονείς τους.

Δεν γνωρίζουμε πολλά για τους δρόμους μετανάστευσης των Κούκων. Κατά πάσα πιθανότητα ταξιδεύουν νότια από την κεντρική Ευρώπη προς την Ιταλία, όπου και τρέφονται καλά πριν περάσουν στην Αφρική.

Στην Αφρική οι Κούκοι δεν βγάζουν τον χαρακτηριστικό τους ήχο όποτε μάλλον περνούν απαρατήρητοι.

ΚΟΥΚΟΣ

152 records

Gallery


Spring Map

Spring development

 

Add your observation

Species

Cuckoo

  • Sightings: 152
  • Total Birds: 100325

Sand martin

  • Sightings: 58
  • Total Birds: 507

White Stork

  • Sightings: 146
  • Total Birds: 371

Barn Swallow

  • Sightings: 477
  • Total Birds: 1784

Swift

  • Sightings: 74
  • Total Birds: 609

Bee Eater

  • Sightings: 9
  • Total Birds: 18

Common Ringed Plover

  • Sightings: 6
  • Total Birds: 26

  • Sightings: 1
  • Total Birds: 0

Countries

Ireland

  • Sightings:
  • Total Birds:

Latvia

  • Sightings:
  • Total Birds:

Poland

  • Sightings:
  • Total Birds:

Italy

  • Sightings:
  • Total Birds:

Cyprus

  • Sightings:
  • Total Birds:

Malta

  • Sightings:
  • Total Birds:

Romania

  • Sightings:
  • Total Birds:

Switzerland

  • Sightings:
  • Total Birds:

Armenia

  • Sightings:
  • Total Birds:

Spain

  • Sightings:
  • Total Birds:

Czech Republic

  • Sightings:
  • Total Birds:

Uzbekistan

  • Sightings:
  • Total Birds:

Australia

  • Sightings:
  • Total Birds:

Slovakia

  • Sightings:
  • Total Birds:

Croatia

  • Sightings:
  • Total Birds:

Lithuania

  • Sightings:
  • Total Birds:

Greece

  • Sightings:
  • Total Birds:

Egypt

  • Sightings:
  • Total Birds:

Georgia

  • Sightings:
  • Total Birds:

France

  • Sightings:
  • Total Birds:

Russian Federation

  • Sightings:
  • Total Birds:

United Kingdom

  • Sightings:
  • Total Birds:

United States

  • Sightings:
  • Total Birds:

Algeria

  • Sightings:
  • Total Birds:

Libya

  • Sightings:
  • Total Birds:

Bulgaria

  • Sightings:
  • Total Birds:

Slovenia

  • Sightings:
  • Total Birds:

Dominican Republic

  • Sightings:
  • Total Birds:

Central African Republic

  • Sightings:
  • Total Birds:

Hungary

  • Sightings:
  • Total Birds:

Number of birds of this species spotted
Location (latitude & longitude)
Click on the map to populate these fields

Sighting Date

Species Fact Sheet

ΚΟΥΚΟΣ

Scientific Name
Cuculus canorus
Length
33cm
Wing Span
58cm
Weight
Male 130g and female 110g
Distribution
BREEDS: Europe, Asia and north Africa, WINTERS: south to southern Africa and southern Asia
Conservation Status
Globally least concern
Habitat
Open woodland, taiga, steppe forest
European Spring Migration
Typically early April to mid May
African Spring Migration
Typically early June to mid July
Number Broods
1-25
Egg Size
22x17mm, weight 3,2g (of which 7% is shell)
Clutch Size
1-25 eggs
Incubation period
11-13 days by the host
Fledgling period
17-21 days, as altricial, naked
Maximum Age
6 years 11 months 2 days (from ringing data set in 1983)
Typical Life Span
6 years 11 months 2 days (from ringing data set in 1983)

Other Spring Alive websites