ČIOPA

Čiopa je pepeljasto smeđe boje po cijelom tijelu sa bijelom mrljom na vratu, ali se nasuprot svijetlom nebu čini crnom. Ima duga srpasta krila i kratak rašljast rep.

Learn about the ČIOPA

Basic information

Čiopa je pepeljasto smeđe boje po cijelom tijelu sa bijelom mrljom na vratu, ali se nasuprot svijetlom nebu čini crnom. Ima duga srpasta krila i kratak rašljast rep. Lako se mohu pomješati sa lastavicama, ali čiope u letu ne savijaju krila kao one. Takođe, ne možeš je vidjeti na tlu-njihova gnijezda su sakrivena pod krovovima iz kojih brzo izlijeću. Čiope su zanimljive zbog dužine života - neke mogu živjeti  čak 21 godinu!
Za razliku od lastavica, čiope nikad ne sjede na granama. Mogu se vidjeti u bučnim jatima u brzom letu oko krovova i zgrada, uglavnom u gradovima. Češće se viđaju u sumrak. Crne čiope su izvrsni letači. U vazduhu provodu skoro cijeli život, a slijeću samo radi gniježđenja. Čak i spavaju leteći!
Zapamti da su čiope brojne u gradovima, dok ih je teško opaziti u prirodi. Ako misliš da si ih opazio u seoskom području, provjeri nisi li možda vidio lastavicu, jer su te dvije ptice vrlo slične.
Čiope stižu u Evropu početkom maja i brzo se šire cijelim kontinentom - obično tokom dvije nedelje.

Slične vrste
§  Čiopi je izuzetno slična smeđa čiopa. Ona je samo malo svjetlija od crne čiope i ima manje bijelo grlo. Jednako su velike, tako da ih je u letu skoro nemoguće razlikovati. Kod nas ona živi u priobalju tako da je čiopa koju vidite u unutrašnjosti skoro izvjesno "naša" čiopa.
§  U planinama i uz obalu može se vidjeti i bijela čiopa. Ona je mnogo veća od ostalih vrsta čiopa, a s donje strane tijela jasno je bijela uz tamnu prugu preko prsiju. Tako da ne možete pogriješiti u njenom prepoznavanju.
 
Kako razlikovati čiope od lastavica?
Čiope su uočljivo veće od lastavica, imaju duža i uža srpasta krila, koja u letu uglavnom ne savijaju. Rep im je širi i kraći od lastavičjeg. Upamti da se lastavice uglavnom viđaju u seoskim područjima, a čiope u gradovima.
Čime se hrane?
Čiope jedu samo leteće insekte i male paukove koji lebde vazduhom.
 Gnijezda čiopa
Čiope se gnijezde u pukotinama zgrada i ruševina, u dupljama između zidova, ventilacionim otvorima, pod krovovima i drugim skrivenim šupljinama.  Gnijezdo je kuglasto, a izrađeno je od listova, perja, mahovine, vlasi i drugih mekanih materija koje čiope sakupe u letu te ih slijepljuju.
Zimovanje
Čiope zimuju u Africi južno od Sahare, sve do Južne Afrike.
Populacija crne čiope u Evropi
Populacija čiope u Europi je brojna i srazmjerno postojana.

Migration information

Čiopama je potrebno toplo vrijeme kako bi imale stalno dostupan izvor hrane-leteće insekte, tako da kod nas  provode tek oko 4 mjeseca godišnje. Iz Afrike stižu početkom maja.
Na jug čiope kreću već tokom avgusta, prije nego noći postanu prehladne. Za razliku od lastavica, one se noću ne mogu odmarati i stoga brzo putuju. Mladi su nezavisni čim napuste gnjiezdo i odmah kreću na seobu.
Krajem avgusta  ećina čiopa stiže do središnje Afrike. One ne provode zimu na jednom mjestu, već lutaju zavisno od o raspoloživosti hrane i vremenskih  uslova.
 

ČIOPA

sightings

Gallery


Spring Map

Spring development

 

Add your observation

Species

Cuckoo

  • Sightings: 146
  • Total Birds: 100169

Sand martin

  • Sightings: 52
  • Total Birds: 388

White Stork

  • Sightings: 145
  • Total Birds: 370

Barn Swallow

  • Sightings: 472
  • Total Birds: 1771

Swift

  • Sightings: 69
  • Total Birds: 571

Bee Eater

  • Sightings: 8
  • Total Birds: 17

Common Ringed Plover

  • Sightings: 5
  • Total Birds: 25

  • Sightings: 1
  • Total Birds: 0

Countries

Ireland

  • Sightings:
  • Total Birds:

Latvia

  • Sightings:
  • Total Birds:

Poland

  • Sightings:
  • Total Birds:

Italy

  • Sightings:
  • Total Birds:

Cyprus

  • Sightings:
  • Total Birds:

Malta

  • Sightings:
  • Total Birds:

Romania

  • Sightings:
  • Total Birds:

Switzerland

  • Sightings:
  • Total Birds:

Armenia

  • Sightings:
  • Total Birds:

Spain

  • Sightings:
  • Total Birds:

Czech Republic

  • Sightings:
  • Total Birds:

Uzbekistan

  • Sightings:
  • Total Birds:

Australia

  • Sightings:
  • Total Birds:

Slovakia

  • Sightings:
  • Total Birds:

Croatia

  • Sightings:
  • Total Birds:

Lithuania

  • Sightings:
  • Total Birds:

Greece

  • Sightings:
  • Total Birds:

Egypt

  • Sightings:
  • Total Birds:

Georgia

  • Sightings:
  • Total Birds:

France

  • Sightings:
  • Total Birds:

Russian Federation

  • Sightings:
  • Total Birds:

United Kingdom

  • Sightings:
  • Total Birds:

Algeria

  • Sightings:
  • Total Birds:

Bulgaria

  • Sightings:
  • Total Birds:

Slovenia

  • Sightings:
  • Total Birds:

Dominican Republic

  • Sightings:
  • Total Birds:

Hungary

  • Sightings:
  • Total Birds:

Number of birds of this species spotted
Location (latitude & longitude)
Click on the map to populate these fields

Sighting Date

Species Fact Sheet

ČIOPA

Scientific Name
Apus apus
Length
11-12cm
Wing Span
25-33cm
Weight
14g
Distribution
BREEDS : Eurasia, north Africa and north America WINTERS: south to southern Africa, south Asia and south America
Conservation Status
Globally least concern
Habitat
Open country, usually near water
European Spring Migration
Typically March to late April
African Spring Migration
Typically June to mid October
Number Broods
1-2
Egg Size
18x13mm weight: 1,4g (of which 5% is shell)
Clutch Size
4-5 eggs
Incubation period
14-15 days by male and female
Fledgling period
19-21 days as altricial, downy
Maximum Age
7 years 9 months 1 day (from ringing data set in 1998)
Typical Life Span
2 years with typical breeding at 1 year

Other Spring Alive websites