RODA

Roda je velika ptica močvarica sa dugim crvenim nogama i ravnim, šiljatim crvenim kljunom. Glava,vrat i tijelo su bijele boje dok je dio krila crne boje što se najbolje može uočiti kada leti.

Learn about the RODA

Basic information

Roda je velika ptica močvarica sa dugim crvenim nogama i ravnim, šiljatim crvenim kljunom. Glava,vrat i tijelo su bijele boje dok je dio krila crne boje što se najbolje može uočiti kada leti.
Roda se vrlo rijetko oglašava, ali je zato njeno klepetanje kljunom vrlo prepoznatljivo i zvuči kao udaranje štapom o štap. Pri klepetanju izvija svoj dugački vrat unazad.
 
Rode se lako posmatraju na gnijezdima koja su obično jako velika i koje najčešće grade na krovovima i dimnjacima kuća, rjeđe na stablima. Takođe ih možemo posmatrati pri hranjenju, kada na svojim visokim nogama obilaze livade i močvare. Žive u čovjekovoj blizini.

Rode zimuju u Africi južno od Sahare, a Evropi se mogu vidjeti  od sredine marta do kraja  avgusta. Međutim, u zadnje vrijeme bilježi se zimovanje pojedinih ptica na područje Evrope.

Slične  vrste
Od ptica sa kojima biste mogli zamijeniti rodu, veoma joj liči crna roda koja ima tamnu boju gornje strane tijela, a odozdo se mogu vidjeti bijeli trbuh i prsa. Osim toga, crna roda je mnogo rjeđa i izbjegava ljude, tako da je možete vidjeti samo u močvarama udaljnimeod naselja, dok leti nad dolinskim šumama i sl.
Od drugih većih vodenih ptica, velika bijela čaplja i mala bijela čaplja su sasvim bijele, a siva čaplja je sivo-crna bez bijelog perja na tijelu. Uz to,čaplje se uvijek drže pomalo "pogrbljeno", a u letu savijaju vrat. Rode uglavnom stoje uspravno i lete sa ispruženim vratom.
 
Kako razlikovati mlade od odraslih?
 
Nema razlika u spoljašnjem izgledu mužjaka i ženke, osim što su mužjaci nesto krupniji. Mlade rode imaju sive kljunove i crvenkasto-smeđe noge. Takođe, one su sive boje u odnosu na svoje sniježnobijele roditelje.
 
Ishrana
 
Rode se hrane glodarima, crvima, larvama, malim gmizavcima i vodozemcima. One nemaju omiljenu hranu-hrane se životinjama koje su najbronije u okruženju.
 
Gnijezda
Još od srednjeg vijeka evropske bijele rode grade gnijezda na građevinama koje su ljudi izgradili. Mogu se vidjeti na krovovima, crkvenim tornjevima, dimnjacima, telefonskim stubovima, zidinama, stogovima sijena i za njih posebno postavljenim tornjevima i podlogama. Rode se vraćaju svake godine u svoje gnijezdo, ili blizu njega. Mladi se pokušavaju vratiti blizu mjesta rođenja- postoje gnijezda koja se neprekidno koriste nekoliko stotina godina.
 
Zimovanje
Bijele rode zimuju u centralnoj i južnoj Africi.
 
Brojnost bijele rode u Evropi
Nažalost, bijele rode se mogu vidjeti samo u nekim evropskim zemljama. Njihov broj je drastično opao u prošlom vijeku. Razlog tome su promjene u načinu gazdovanja poljoprivrednim površinama, kao i gubitak i uništavanje vlažnih staništa.

Migration information

Rode se zimi sele na jug  pošto im je za opstanak potrebna hrana kakvu je u sjevernijim dijelovima Evrope tada teško naći. Neke provode zimu u južnoj Španiji, a neke putuju na jug sve do južne Afrike. One svake godine pređu i do 12000 kilometara (u jednom smjeru)!!
 
Rode putuju samo danju, a da bi prevalile veće udaljenosti moraju jedriti na toplim vazdušnim  strujama, zvanim termali. Termali su nevidljivi – predstavljaju topli vazduh. Ulazeći u termal, rodu podiže uzlazna vazdušna struja. Kad izađe iz termala, ona lagano klizi naniže preko velikih udaljenosti.
 
Pticama je mnogo lakše da se  sele u velikim jatima. Kad jedna ptica otkrije termal, sve druge je slijede i počnu jedriti. Što više ptica putuje zajedno, lakše im je pronaći dobar termal - stoga  se velika jata sele brže od pojedinačnih ptica. U jesen se mogu vidjeti jata sa skoro 10 000 ptica.

RODA

176 records


Spring Map

Spring development

 

Add your observation

Species

Cuckoo

  • Sightings: 191
  • Total Birds: 100366

White Stork

  • Sightings: 176
  • Total Birds: 6438

Sand martin

  • Sightings: 71
  • Total Birds: 1533

Barn Swallow

  • Sightings: 509
  • Total Birds: 3396

Swift

  • Sightings: 94
  • Total Birds: 1043

Bee Eater

  • Sightings: 19
  • Total Birds: 317

Common Ringed Plover

  • Sightings: 8
  • Total Birds: 31

  • Sightings: 1
  • Total Birds: 0

Countries

Ireland

  • Sightings:
  • Total Birds:

Poland

  • Sightings:
  • Total Birds:

Italy

  • Sightings:
  • Total Birds:

Cyprus

  • Sightings:
  • Total Birds:

Latvia

  • Sightings:
  • Total Birds:

Albania

  • Sightings:
  • Total Birds:

Malta

  • Sightings:
  • Total Birds:

Switzerland

  • Sightings:
  • Total Birds:

Spain

  • Sightings:
  • Total Birds:

Bulgaria

  • Sightings:
  • Total Birds:

Uzbekistan

  • Sightings:
  • Total Birds:

Australia

  • Sightings:
  • Total Birds:

Slovakia

  • Sightings:
  • Total Birds:

Romania

  • Sightings:
  • Total Birds:

Croatia

  • Sightings:
  • Total Birds:

Ukraine

  • Sightings:
  • Total Birds:

Czech Republic

  • Sightings:
  • Total Birds:

Lithuania

  • Sightings:
  • Total Birds:

France

  • Sightings:
  • Total Birds:

Russian Federation

  • Sightings:
  • Total Birds:

United Kingdom

  • Sightings:
  • Total Birds:

Algeria

  • Sightings:
  • Total Birds:

Libya

  • Sightings:
  • Total Birds:

Greece

  • Sightings:
  • Total Birds:

Georgia

  • Sightings:
  • Total Birds:

Slovenia

  • Sightings:
  • Total Birds:

Montenegro

  • Sightings:
  • Total Birds:

Germany

  • Sightings:
  • Total Birds:

United States

  • Sightings:
  • Total Birds:

Armenia

  • Sightings:
  • Total Birds:

Egypt

  • Sightings:
  • Total Birds:

Dominican Republic

  • Sightings:
  • Total Birds:

Central African Republic

  • Sightings:
  • Total Birds:

Hungary

  • Sightings:
  • Total Birds:

Number of birds of this species spotted
Location (latitude & longitude)
Click on the map to populate these fields

Sighting Date

Species Fact Sheet

RODA

Scientific Name
Ciconia ciconia
Length
100-115cm
Wing Span
155-215cm
Weight
3,4kg
Distribution
BREEDS: Europe, northwest Africa, souther western Asia WINTERS: sub-saharan Africa to southern Africa and Indian subcontinent.
Conservation Status
Globally least concern
Habitat
Agricultural fields, pastures, meadows, open wetlands, savannas and steppes
European Spring Migration
Typically late March and April
African Spring Migration
Typically August and September
Number Broods
1
Egg Size
73x52mm (of which 11g is shell)
Clutch Size
typically 4 eggs
Incubation period
33-34 days
Fledgling period
58-64 days
Maximum Age
39 years (ringed bird in Switzerland)
Typical Life Span
22 years in the wild and 35 years in captivity

Other Spring Alive websites