KËRCËNIMET DHE RREZIQET E SHPENDËVE MIGRATORË

Përshembull sot pak fëmijë pëlqejnë të dëgjojnë thirrjen e Qyqes se sa prindërit e tyre dhe këta të fundit më pak se gjyshërit e tyre.

Disa nga shpendët tanë migratorë janë të shqetësuar. Përshembull sot pak fëmijë pëlqejnë të dëgjojnë thirrjen e Qyqes se sa prindërit e tyre dhe kto të fundit më pak se gjyshërit e tyre.

Këtu janë të gjitha arsyet se përse këta shpendë kthehen në numra më të pakët.

Ndryshimet klimatike po shkaktojnë dimër të ngrohtë dhe pranverë të parakohëshme. Në kohën kur shpendët migrues arrijnë në vendet e tyre të riprodhimit, dalja e gjetheve të reja dhe e vemjet me të cilat ushqehen, ka mundësi të kenë mbaruar, kështu do të kemi më pak ushqim për shpendët dhe zogjtë e tyre.

Ndryshimet klimatike gjithashtu shkaktojnë thatësira në Afrikë, kështu zona e shkretëtirës ku fluturojnë shpendët po rritet çdo vit.

Shumë shpendë migratorë janë të “tokave bujqësore” të cilat kanë jetuar njëqind apo njëmijë vite më parë. Por fermat kanë ndryshuar në gjysmë shekullin e fundit. Shumica e fermerëve spërkasin tokat e tyre me kimikate të cilat vrasin insektet dhe “barërat e këqija”. Ka më pak vende ku ato kanë mundësi të gjejnë insekte dhe fara me të cilat ushqehen dhe më pak gardhe, pemë të vjetra dhe ndërtesa ku mundet të ndërtojnë foletë e tyre.

Zonat urbane po zgjerohen dhe kemi më pak zona ku shpendët mund të jetojnë dhe riprodhohen. Ndërtesat, rrugët, linjat e energjisë, mullitë e erës dhe antenat radio-televizive, që përdorë jeta moderne mundet të bëhen pengesa për shpendët dhe kur ne ndërtojmë në këto zona jo të duhura mund të vrasim qindra shpendë çdo vit.

Rreth 500 milion shpendë janë vrarë nga gjuetia ose kurthe gjatë migrimit të tyre në Mesdhe çdo vit. Shumë nga këta shpendë janë lloje të rrezikuara. Kjo lloj gjuetie është e paligjshme dhe kundër marrëveshjeve ndërkombëtare për mbrojtjen e shpendëve migruese, por njerëzit që e praktikojnë këtë lloj gjuetie mendojnë se e kanë të drejtë tradicionale të vrasësh shpendët.


Tema të tjera

PËRPLASJET NË XHAM

Si mund të ndaloj shpendët të mos përplasen me dritaren time?

Mësoni më shumë

SI TË BËHENI NJË VËZHGUES I MIRË I SHPENDËVE

10 këshillat tona se si të beheni nje vëzhgues i mirë i shpendëve

Mësoni më shumë

Le të njohim fqinjët tanë të preferuar

DALLËNDYSHET E LAGJES TIME

Dallëndyshet bishtgërshërë janë një nga speciet më të përhapura dhe të njohura të shpendëve në botë. Le ti njohim ato! :)

Mësoni më shumë

UNË KAM GJETUR NJË ZOG TË VOGËL! ÇFARË DUHET TË BËJ?

UNË KAM GJETUR NJË ZOG TË VOGËL! ÇFARË DUHET TË BËJ?

Ne shohim një zog të vogël në tokë dhe mendojmë se është i vetëm, i pafuqishëm, i vogël, i ftohur, i ngathët dhe me push…është e vështirë të rezistojnë dhe mbijetojë. Shpesh njerëzit ndërhyjnë kur në fakt shumica e zogjve janë “të sapoçelur” të cilët duhen lënë vetëm.

Mësoni më shumë

TË USHQEJMË SHPENDËT KUR KA MUNGESË USHQIMI

Nëse vendosni jashtë ushqim për shpendët, ju do të ndihmoni shpendët e zonës në kohën kur ushqimi në natyrë është i pakët, dhe kështu ato do të jenë gati për tu shumuar në pranvërë.

Mësoni më shumë

KOPËSHT/BAKLLON MIQËSOR ME SHPENDËT

KOPSHTE DHE BALLKONE MIQËSORE NDAJ SHPENDËVE

Bëjeni Pranverën të vij plot gjallëri në oborrin apo kopshtin tuaj!

Mësoni më shumë

FUSHATA NDËRGJEGJËSUESE PËR ZONËN TUAJ

FUSHATA NDËRGJEGJËSUESE PËR ZONËN TUAJ

A jeni i shqetësuar për dëmin që po i bëhet jetës së egër në zonën tuaj, por ju nuk dini të bëni asgjë për këtë? Ndoshta ju keni një vend të preferuar për të shijuar natyrën dhe doni të siguroheni nëse ajo zonë është e mbrojtur?

Mësoni më shumë

QYTETARËT QË KONTRIBUOJNË NË SHKENCË PËR SHPENDËT

E thënë thjeshtë shkenca qytetare është një kërkim nga qytetarët e thjeshtë të cilët nuk janë shkencëtarë profesionist. Shumë nga zbulimet më të mëdha në botë janë bërë nga njerëz të cilët nuk kanë kualifikime kërkimore apo shkencore.

Mësoni më shumë

PASTRIMI I ZONËS NË TË CILËN NDODHEN FOLETË E LEJLEKUT

Lejlekët fluturojnë në zonën përreth për të mbledhur materiale për foletë e tyre dhe mund të marrin me vete objekte të ndryshme të krijuara nga njeriu pa e kuptuar se ato mund të jenë të rrezikshme.

Mësoni më shumë

Shtëpizat e shpendëve

FOLE ARTIFICIALE

Shumë shpendë ndërtojnë foletë e tyre në zgavra të vogla. Por shpyllëzimi i pyjeve ka bërë që të priten pemët e vjetra të cilat kanë qënë shtëpi për shumë shpendë që ndërtojnë foletë e tyre në zagavrat e këtyre pemëve.

Mësoni më shumë

Website-et e partnerëve të tjerë